Volledig scherm
Café Murk in Ondiep. © Google Street View

Burgemeester wil roemrucht café Murk in Utrecht sluiten uit vrees voor criminele activiteiten

Het bekende Utrechtse café Murk aan de Anton Geesinkstraat in Ondiep moet dicht. Burgemeester Jan van Zanen neemt die maatregel omdat er volgens de gemeente een ernstig gevaar is dat de vergunningen gebruikt worden om bijvoorbeeld crimineel geld wit te wassen. 

Dat werd duidelijk nadat de gemeente gegevens ontving die aanleiding waren voor een zogenaamd Bibob-onderzoek. In een dergelijk integriteitsonderzoek wordt gekeken of er vermoedens zijn van het plegen van strafbare feiten die het afgeven van een vergunning in de weg staan. 

Uit het Murk-onderzoek kwam naar voren dat de huidige vergunningshouders de kroeg niet meer mogen runnen. Op 9 juli, dinsdag aanstaande, moeten zij de deuren sluiten. 

Uitstraling

Het pand behoudt een horecabestemming. Er kan volgens de gemeente Utrecht dan ook weer een café komen op die plek als er vertrouwen is in een nieuwe vergunninghouder. ,,Een bonafide ondernemer die zorgt voor een positieve uitstraling in de wijk Ondiep.’’ De uitbaters van het café, die tot dusver niet wilden reageren op het aanstaande besluit dat hun café dicht moet, hebben nu de mogelijkheid tegen het besluit in bezwaar te gaan. Daarna kunnen zij nog naar de rechter. 

Café Murk zit al bijna 125 jaar op de Anton Geesinkstraat in volksbuurt Ondiep. Het café was behalve een trefpunt voor de buurt, ook een plek waar de Utrechtse en Amsterdamse onderwereld graag kwam. Willem Holleeder en Cor van Hout waren geregeld in Murk. Van Hout was zelfs goed bevriend met de toenmalige eigenaar Joop Hogervorst. Ze kenden elkaar van de paardenraces.

Nasiballen

Ook Anton Geesink, die zijn judoschool pal tegenover het café had, dronk er geregeld een biertje of kop koffie. Voetballer Wesley Sneijder, kind van Ondiep, komt ook nog wel eens langs bij Murk. Sneijder speelde er nog in het café-elftal met zijn broers. De zelfgemaakte nasiballen en kroketten zijn een begrip in Ondiep.

FC Utrecht-supporters weten de weg naar Murk te vinden. Vorig jaar april ging het er hard aan toe toen voor Café Murk een confrontatie plaatsvond tussen hooligans van FC Utrecht en Feyenoord. De Rotterdamse hooligans waren met een bus naar Utrecht gekomen om te knokken. Voor het terras van Murk vlogen de stoelen en glazen door de lucht.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht