Volledig scherm
Zeist overweegt een algeheel vuurwerkverbod en knalde daarom deze week mogelijk voor het laatst tijdens de jaarwisseling. © Boas Photo

Burgemeesters in provincie Utrecht willen verbod op knalvuurwerk

Burgemeesters in de provincie Utrecht zijn de overlast van illegaal vuurwerk en zwaar knalvuurwerk meer dan zat. Het is volgens hen tijd voor een verbod. Zelfs een algeheel vuurwerkverbod klinkt inmiddels als zeer serieuze optie. 

,,Een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen is wat mij betreft nodig, gelet op de ongevallen, schade en kosten’’, zegt burgemeester Ruud van Bennekom van Bunnik. Hij spreekt over ‘een kantelpunt in Nederland’. ,,Voor velen is de lol eraf.’’ Van Bennekom denkt dat een algeheel vuurwerkverbod uiteindelijk de enige effectieve oplossing is. Maar daar is hij ‘nog’ geen voorstander van. ,,Dan behouden we toch nog de traditie van siervuurwerk.’’

Quote

Oud en nieuw zou een feest moeten zijn. Dat is het nu duidelijk niet

Hans van der Pas, burgemeester Rhenen

Ook burgemeester Tjapko Poppens van Wijk bij Duurstede is tegen zeer hard knallend vuurwerk. ,,Omdat dit onnodige risico’s voor de afsteker of omstanders met zich meebrengt. Dit soort vuurwerk zou je buiten bereik van kwetsbare mensen en dieren willen hebben.’’ Ook hij denkt dat een landelijk vuurwerkverbod het meest effectief is. ,,Uitgezonderd bepaalde vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld vanwege een centrale vuurwerkshow.’’ Maar met siervuurwerk en carbid schieten heeft hij weinig moeite.

Ook burgemeester Piet Zoon van Veenendaal vindt dat zwaar en illegaal vuurwerk geweerd moet worden. Maar voorstander van een algeheel vuurwerkverbod is hij nog niet. Ook Frits Naafs van Utrechtse Heuvelrug is daar niet voor. Hij houdt het bij vuurwerkvrije zones en stelt landelijke ontwikkelingen te volgen. Aan landelijk beleid wil ook de burgemeester van IJsselstein zich conformeren. Al voegt Patrick van Domburg daaraan toe wél voorstander te zijn van een vuurwerkverbod. In Zeist is een algeheel vuurwerkverbod later deze maand al gespreksonderwerp in de gemeenteraad.

Overlast

‘Een complex maatschappelijk vraagstuk’ noemt burgemeester Hans van der Pas van Rhenen de vuurwerkproblematiek. Hij is net als zijn collega’s voor het uitbannen van illegaal vuurwerk. Hij noemt branden en agressie tegen hulpverleners het grootste probleem. ,,Als dat stopt met een algeheel vuurwerkverbod, dan ben ik voor zo’n verbod.” De overlast is volgens hem nu te groot, net als de risico’s. Hij zou graag zien dat inwoners zich uitspreken over een eventueel vuurwerkverbod. ,,Oud en nieuw zou een feest moeten zijn. Dat is het nu duidelijk niet.”

Burgemeester Yvonne van Mastrigt van Stichtse Vecht sluit zich daarbij aan: ,,Bij een beperkte groep feestvierders treedt een normverschuiving op die ervoor zorgt dat een veel grotere groep de jaarwisseling niet meer ziet als feest. Dat tij moeten we keren. De landelijke discussie over een algeheel vuurwerkverbod maakt daar deel van uit. Maar ook de handhavende capaciteit in gemeenten en bovenal het vermogen van bewoners en opvoeders om elkaar aan te spreken op normoverschrijdend gedrag.”

Schade

Uit een inventarisatie van deze krant blijkt dat de (vuurwerk)schade alleen al in gemeenten rond de stad Utrecht deze jaarwisseling is opgelopen is tot ver boven de 50.000 euro. Terwijl veel gemeenten inclusief Utrecht nog bezig zijn met inventariseren van de totale kostenpost.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht