Let op de onderlinge afstand van anderhalve meter. Op drukbezochte plaatsen zet de politie tekstkarren neer.
Volledig scherm
Let op de onderlinge afstand van anderhalve meter. Op drukbezochte plaatsen zet de politie tekstkarren neer. © Politie Vleuten-De Meern

Burgemeesters regio Utrecht willen bossen op slot na massale stroom van dagjesmensen

De burgemeesters van Bunnik, Rhenen en Utrechtse Heuvelrug overwegen de bossen op slot te doen. Zondag werden de natuurgebieden in regio Utrecht overspoeld door mensen, die de onderlinge afstand van anderhalve meter nauwelijks opvolgden en al helemaal niet bezig waren met het advies om thuis te blijven. 

Er werden zondag talloze oproepen gedaan om niet naar de natuurgebieden te komen: Natuurmonumenten, burgemeesters en zelfs een NL-Alert moesten de Nederlandse bevolking duidelijk maken dat thuisblijven echt het beste is. 

Die oproepen werden echter massaal genegeerd in de natuurgebieden in regio Utrecht. Boswachter Corien Koreman zag dat wandelaars en fietsers volop naar haar gebieden Leersumse Veld, Austerlitz, Amerongen, Grebbelinie en de Utrechtse Heuvelrug kwamen. ,,Het is ongelofelijk druk in de natuur. Aan de ene kant logisch, want mensen zitten binnen, beginnen zich te vervelen, het is mooi weer en ze willen even een frisse neus halen, maar daardoor vergeten ze ook afstand van elkaar te houden.”

Iedereen aanspreken om 1,5 meter afstand van elkaar te houden is volgens Koreman geen doen. ,,Wij kunnen geen politieagentje spelen. Dat is onmogelijke taak, want dan moet ik als een kip zonder kop achter iedereen aan rennen.”

Signalen

,,Hoe moeilijk kan het zijn?”, vraagt Frits Naafs, burgemeester van gemeente Utrechtse Heuvelrug, zich vertwijfeld af. ,,Ik kreeg wat signalen dat mensen in de bossen liepen zonder het afstandscriterium in acht te nemen, vandaar dat ik erover twitterde vandaag. Het is zo simpel. Ook als je naar de winkel gaat en je ziet dat een pad vol staat, neem je een ander pad. Wat moeten we nog meer vragen? Iedereen kan het. Wij doen met z'n allen een beroep op het gezonde verstand van mensen.”

Naafs sluit niet uit dat het afsluiten van de bossen een keer gaat gebeuren. ,,Maar dat moet dan wel in de hele regio gelden, want anders krijg je een waterbedeffect.”

Maatregel

In Bunnik worden de bossen van Amelisweerd en Rhijnauwen wekelijks overspoeld door wandelaars uit Utrecht. Dat is ieder weekeinde zo, beaamt burgemeester Ruud van Bennekom. ,,Als je de maatregel neemt om de bossen te sluiten, heeft dat alleen effect als we het samen te doen. Het is wel nodig dat we het bespreken, want komend weekeinde is het wéér mooi weer. Als mensen massaal naar buiten gaan, is het ook lastig anderhalve meter afstand te houden. Het is druk en het levert knelpunten op.”

De mogelijke afsluiting van de bossen is volgens Van Bennekom iets voor het regionaal beleidsteam, dat onder leiding van burgemeester Jan van Zanen van Utrecht staat. ,,Het lijkt me goed dat dit onderwerp wordt meegenomen in het overleg in de komende dagen. Is het doenlijk om het bos af te sluiten?”

Kluitje

In Rhenen lijken mensen zich overigens beter aan de richtlijnen te houden, zag burgemeester Hans van der Pas. ,,Woensdag ging het nog helemaal fout met veel mensen op een kluitje. Ik ben vandaag op diverse drukke plaatsen geweest,  maar het ging redelijk goed. Mensen lijken naar adviezen te luisteren. Op bepaalde plekken gaat het niet goed. Ik hoor van collega’s dat bossen worden overspoeld. Dat kan natuurlijk niet.”

Van der Pas snapt de overwegingen van zijn collega's wel, maar vindt het nog te vroeg om het bos op slot te gooien. Hij begrijpt aan de andere kant ook wel dat de gemeenten gezamenlijk moeten optrekken. ,,Maar hoe gaan we het handhaven, zeker als we een lockdown krijgen? Dat willen we toch niet. Hopelijk is het niet nodig. We moeten in elk geval één lijn trekken in de natuurgebieden. Dat is helder. Als iedereen het bos afsluit, doet Rhenen mee.”

Boete

De gemeente Zeist richt zich op het landelijk beleid. ,,De landelijke maatregelen zijn duidelijk”, aldus Zeist. ,,Blijf binnen. En als je echt de straat op moet, houd 1,5 meter afstand van elkaar. De gemeente informeert op dezelfde manier inwoners, ondernemers en bezoekers. Zondagmorgen was er daarnaast een NL Alert. Politie en boa’s spreken mensen die in groepen buiten zijn aan op grond van de noodverordening. Als opvolging uitblijft, kunnen ze een boete uitschrijven. Dat geldt voor het bos, sportveld en op straat.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht