Volledig scherm
© Sem van der Wal

Bus in provincie Utrecht vaak te laat of te vroeg

UpdateBussen en trams in de provincie Utrecht vervoerden vorig jaar opnieuw fors meer passagiers. Groot zorgenpunt is het aantal bussen dat niet op tijd rijdt. 

Ongeveer 30 procent van de bussen van vervoerder U-OV, die rijdt in de stad Utrecht en omliggende gemeenten, vertrok vorig jaar te vroeg of te laat. De bussen van Syntus, actief in het westen en oosten van de provincie, zijn in zo'n 75 procent van de gevallen op tijd. Dat staat in de Jaar- en Trendrapportage Openbaar Vervoer 2017 van de provincie Utrecht.

Deze zogeheten stiptheidscijfers liggen op ongeveer hetzelfde niveau als voorgaande jaren. Het aantal bussen dat uitviel, steeg flink. Bijna 0,7 procent van de bussen van U-OV haalde het eindpunt niet, tegenover 0,5 procent bij Syntus.

Boosdoeners

Toenemende verkeersopstoppingen, voornamelijk in de stad Utrecht, leiden tot vertraagde bussen. De verbouwing van Utrecht Centraal Station, de bouw van de Uithoflijn en en de onderdoorgangen op het Anne Frankplein en 5 Meiplein in Utrecht zijn de grootste boosdoeners. Maar ook buiten de stad is oponthoud; in het westen en oosten van de provincie werden vorig jaar 400 omleidingen geteld. Ook voor bussen ongunstig afgestelde verkeerslichten in de stad leidden tot vertraging.

Een bus die meer dan 120 seconden vertraging heeft, wordt gekwalificeerd als te laat. Een vertrek van een seconde eerder dan de dienstregeling, geldt als te vroeg. Het aantal ritten dat te vroeg vertrok, is iets groter dan vertragingen.

Grotere stiptheid

De trams tussen Utrecht en Nieuwegein en IJsselstein reden ongeveer 70 procent van hun ritten precies op tijd. De provincie heeft geen harde afspraken gemaakt over het aantal bus- en tramritten dat op tijd moet zijn. Provinciebestuurder Dennis Straat zegt hard te werken aan grotere stiptheid. Hij wijst onder meer naar de Uithoflijn, die naar verwachting volgend jaar in delen in gebruik wordt genomen.

In 2016 checkten nog 57,1 miljoen reizigers in bij een bus of tram om in totaal 340 miljoen kilometer af te leggen. Vorig jaar legden 59,2 miljoen reizigers 375 miljoen kilometer af. Als reden worden de goedlopende economie en verbetering van het OV genoemd.

Volgens de rapportage waardeerden de reizigers vervoerder U-OV met een 7,6 en Syntus Utrecht met een 7,4. Beide rapportcijfers liggen ongeveer op het landelijk gemiddelde en op hetzelfde peil als vorig jaar. Het veiligheidsgevoel van de reizigers in de Utrechtse bussen ligt boven het landelijk gemiddelde, in de tram ligt het eronder.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht