Volledig scherm
De Vleutenseweg zaterdag vlak na het ongeluk. De politie doet onderzoek. © Koen Laureij

Busbaan Vleutenseweg kan veiliger met vluchtheuvel

Extra vluchtheuvels die de rijbaan voor auto's en bussen op de Vleutenseweg in Utrecht scheiden, kunnen bijdragen aan meer veiligheid voor voetgangers en fietsers die de rijbanen willen oversteken. Dat zegt verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen, na een blik op de kruising van de Eduard Douwes Dekkesrtraat met de Vleutenseweg.

Volledig scherm
Na het ernstige ongeluk van vier maanden geleden protesteerden schoolkinderen tegen de gevaarlijke oversteekplekken van de Vleutenseweg. © Marnix Schmidt

Daar werd zaterdagmiddag een 16-jarige jongen die vanuit de Eduard Douwes Dekkerstraat de Vleutenseweg wilde oversteken, door een bus op de busbaan geschept. De jongen liep daarbij diverse flinke kneuzingen op. Nog geen vier maanden geleden raakte een 14-jarig meisje een stukje verderop bij de Bosboom Toussaintstraat levensgevaarlijk gewond bij een botsing met een bus.

De Werkgroep Vleutenseweg Veilig dringt aan op algehele reconstructie van de weg. Die omvat bij elkaar tenminste zes rijstroken die overstekers moeten kruisen.

Genereus voorrang
De 16-jarige jongen die afgelopen zaterdag slachtoffer werd, kreeg volgens voorbijgangers genereus voorrang van een automobilist. De jongen maakte daar dankbaar gebruik van, maar had kennelijk niet in de gaten dat direct naast de auto een bus naderde. Tussen de autorijstrook en busbaan is geen ruimte om dat even rustig te overzien.

Lokgroen
Verkeerpsycholoog Tertoolen typeert een automobilist die voorrang verleen als 'lokgroen', vergelijkbaar met een verkeerslicht dat aan de overzijde van een rijbaan groen licht geeft aan voetgangers voor verderop gelegen rijstroken terwijl dat niet geldt voor enkele tussenliggende rijbanen. Voetgangers kunnen er zo toe verlokt worden over te steken terwijl dat nog niet voor alle rijstroken de bedoeling is.

Tertoolen: ,Het aanbrengen van een vluchtheuvel tussen de autoweg en de busbaan zou aan te bevelen zijn. Die wijst overstekers erop dat ze een nieuwe oversteek, van de busbaan te wachten staat.''

Aanpassingen
De gemeente Utrecht verwacht volgende maand te starten met de aanbesteding van enkele aanpassingen aan de Vleutenseweg. Die komen neer op ruimere opstelstroken voor fietsers bij de kruising met de Groeneweg en een aparte oversteekplaats voor voetgangers bij de Bosboom Toussaintstraat.

Wanneer de aanleg precies begint kan woordvoerder Gerard Derksen van de gemeente Utrecht niet zeggen.
Suggesties zoals die van Tertoolen kunnen worden meegenomen in overleg met de werkgroep Vleutenseweg Veilig. ,,Het is nog te vroeg daar direct inhoudelijk op te reageren,'' laat Derksen weten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht