Volledig scherm
De bussluis aan de Amazonedreef in Overvecht. © Google Maps

Bussluis Amazonedreef Overvecht voorlopig niet open voor auto’s

Aan de ‘soap’ rond de bussluis op de Amazonedreef is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Naar aanleiding van een uitspraak van de rechter blijft de bussluis voorlopig afgesloten voor autoverkeer, terwijl de sluis juist zou verdwijnen op verzoek van bewoners.

De busbaan voor een jaar openstellen en een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur invoeren. Dat was de laatste stand van zaken rond de veelbesproken bussluis. Maar van openstelling is voorlopig zeker geen sprake, nu De Fietsersbond gelijk heeft gekregen van de voorzieningenrechter. De bond was een van de 110 bezwaarmakers tegen het omstreden besluit.

Hoofdfietsroute

Onvoldoende duidelijk is volgens de rechter wat de gevolgen voor de verkeersveiligheid zijn, als de sluis wordt opengesteld voor autoverkeer. Onduidelijk is bijvoorbeeld hoeveel verkeersongevallen door openstelling te verwachten zijn, aangezien de straat als hoofdfietsroute geldt.

De gemeente Utrecht heeft naar aanleiding van de uitspraak van de rechter besloten voorlopig niets te veranderen aan de huidige situatie. Mogelijk volgt later alsnog openstelling, als nader onderzoek is verricht en meer duidelijkheid bestaat over de mogelijke gevolgen op de route.

Verwijderen

Een groep bewoners van Overvecht diende najaar 2017 bij raadsleden een verzoek in om de bussluis te verwijderen. Na onderzoek werd besloten dit niet te doen. Begin vorig jaar volgde een burgerinitiatiefvoorstel om de sluis alsnog verwijderd te krijgen, ondertekend door 275 mensen. Opnieuw volgde een negatief advies, omdat het stadsbestuur van Utrecht vreesde voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de omgeving. 

Toch stemde de raad in met het burgerinitiatief: de bussluis ter hoogte van de Parandreef bij zwembad De Kwakel moet weg. Maar dat besluit is nu teruggefloten door de rechter. De bewoners moeten nu blijven omrijden via de Carnegiedreef, een weg die bekendstaat als gevaarlijk vanwege de vele ongelukken.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht