Volledig scherm
Het is aanzienlijk minder druk op het busstation dan normaal op een doordeweekse dag. © Maarten Venderbosch

Busstaking: veel reizigers op de hoogte, maar bus 12 komt niet opdagen

UpdateVervoerder U-OV verwacht dat vandaag 70 procent van de bussen zal rijden. Het bedrijf rijdt dan met een aangepaste dienstregeling, vanwege de staking in het streekvervoer. De eerste reizigers die –tevergeefs – op een bus wachten, zijn al gespot op Utrecht Centraal.

Op het Utrechtse busstation is het in de vroege ochtend aanzienlijk minder druk dan op een normale dag. De meeste mensen die op de bus staan te wachten, staan bij de halte van lijn 12. Maar uitgerekend deze drukke lijn naar de Uithof rijdt niet, ook al was het de bedoeling deze juist zoveel mogelijk wel te laten rijden om de ziekenhuizen en de scholen bereikbaar te houden. 

„Ik sta hier nu al een uur te wachten”, zegt Daniëlle van Dam, die werkt in het Prinses Máxima Centrum op de Uithof. Zij en nog enkele collega’s die in het UMC werken, nemen tenslotte maar een taxi en delen de kosten.

Naarmate de tijd verstrijkt, neemt het gemopper toe bij de halte. Er komen meer reizigers bij, maar bus 12 komt niet opdagen.

Lijn 8 stopt op het busstation. Deze bus rijdt naar het Wilheminapark en het Diakonessenhuis. Een Utrechtse die naar het ziekenhuis moet, slaakt een zucht van verlichting en stapt in: „Drie kwartier geen bus gezien, dit zal wel de eerste zijn.” Reizigers die rekenden op de vooraf door U-OV geschepte verwachting dat ziekenhuizen wel goed bereikbaar blijven, komen bedrogen uit.

Volledig scherm
Deze reizigers wachten op een bus. Of die ook komt is nog maar de vraag. © Maarten Venderbosch

Opstootje

Volledig scherm
De FNV was vanochtend aanwezig bij de busremise aan de Europalaan. © Maarten Venderbosch
Volledig scherm
Met spandoeken proberen de stakende buschauffeurs hun punt te maken. © Maarten Venderbosch

Aan het begin van de ochtend was er nog een klein opstootje bij de busremise aan de Europalaan, tussen stakende buschauffeurs en de chauffeurs die wél gingen rijden vandaag. De stakers blokkeerden de bussen. Uiteindelijk konden deze na een woordenwisseling tussen de chauffeurs alsnog uitrijden. 

Volgens een buschauffeur, die anoniem wil blijven, zijn sommige bestuurders gaan rijden omdat ze domweg het geld niet kunnen missen. „Door voor onbepaalde tijd te gaan staken, lever ik 70 euro per dag in. Ik weet dus nu al dat ik aan het einde van de maand mijn vaste lasten niet kan betalen. Maar toch ga ik staken, voor de goede zaak”, aldus de stakende chauffeur.

Hoe zat het ook alweer? 

De chauffeurs staken vandaag opnieuw, nu voor onbepaalde tijd. Voor alle lijnen is daarom een aangepaste dienstregeling gemaakt, laat U-OV weten op haar website. Bussen die bijvoorbeeld normaal gesproken om de tien minuten vertrekken, rijden morgen om de vijftien minuten. Zo blijven ziekenhuizen, revalidatiecentra en scholen bereikbaar.

Het bedrijf kon vooraf nog niet voorspellen hoeveel chauffeurs daadwerkelijk komen werken. „Het is daarom mogelijk dat er binnen de aangepaste dienstregeling bussen en trams uitvallen. We doen ons uiterste best om dit tot een minimum te beperken”, aldus de vervoerder.

Syntus

Regiovervoerder Syntus bekijkt ook deze ochtend hoeveel bussen er kunnen rijden. Het bedrijf hoopt de belangrijkste lijnen met de meeste reizigers te kunnen laten rijden. Dat zijn lijn 50 van Utrecht naar Veenendaal en Wageningen, lijn 102 van Utrecht naar Woerden en lijn 107 van Utrecht naar Gouda.

Syntus verwacht dat alle scholierenlijnen en die naar De Uithof volledig in bedrijf zullen zijn.  

Arriva

Vanuit het zuiden rijden er minder streekbussen richting Utrecht. Volgens Arriva rijden vanuit Noord-Brabant helemaal geen bussen. De bussen vanuit Dordrecht en andere plaatsen in Zuid-Holland rijden ‘zoveel als mogelijk’ volgens dienstregeling. Houd wel rekening met extra reistijd en rituitval. 

Bekijk hier de aangepaste dienstregeling van U-OV per lijn.

Volledig scherm
Het verlaten busstation bij Utrecht Centraal ten tijde van de staking aan het begin van 2018. © Angeliek de Jonge
Volledig scherm
© Sem van der Wal

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht