Busstaking: veel reizigers op de hoogte, maar bus 12 komt niet opdagen
UpdateVervoerder U-OV verwacht dat vandaag 70 procent van de bussen zal rijden. Het bedrijf rijdt dan met een aangepaste dienstregeling, vanwege de staking in het streekvervoer. De eerste reizigers die –tevergeefs – op een bus wachten, zijn al gespot op Utrecht Centraal.
Op het Utrechtse busstation is het in de vroege ochtend aanzienlijk minder druk dan op een normale dag. De meeste mensen die op de bus staan te wachten, staan bij de halte van lijn 12. Maar uitgerekend deze drukke lijn naar de Uithof rijdt niet, ook al was het de bedoeling deze juist zoveel mogelijk wel te laten rijden om de ziekenhuizen en de scholen bereikbaar te houden.
„Ik sta hier nu al een uur te wachten”, zegt Daniëlle van Dam, die werkt in het Prinses Máxima Centrum op de Uithof. Zij en nog enkele collega’s die in het UMC werken, nemen tenslotte maar een taxi en delen de kosten.
Naarmate de tijd verstrijkt, neemt het gemopper toe bij de halte. Er komen meer reizigers bij, maar bus 12 komt niet opdagen.
Lijn 8 stopt op het busstation. Deze bus rijdt naar het Wilheminapark en het Diakonessenhuis. Een Utrechtse die naar het ziekenhuis moet, slaakt een zucht van verlichting en stapt in: „Drie kwartier geen bus gezien, dit zal wel de eerste zijn.” Reizigers die rekenden op de vooraf door U-OV geschepte verwachting dat ziekenhuizen wel goed bereikbaar blijven, komen bedrogen uit.
Opstootje
Aan het begin van de ochtend was er nog een klein opstootje bij de busremise aan de Europalaan, tussen stakende buschauffeurs en de chauffeurs die wél gingen rijden vandaag. De stakers blokkeerden de bussen. Uiteindelijk konden deze na een woordenwisseling tussen de chauffeurs alsnog uitrijden.
Volgens een buschauffeur, die anoniem wil blijven, zijn sommige bestuurders gaan rijden omdat ze domweg het geld niet kunnen missen. „Door voor onbepaalde tijd te gaan staken, lever ik 70 euro per dag in. Ik weet dus nu al dat ik aan het einde van de maand mijn vaste lasten niet kan betalen. Maar toch ga ik staken, voor de goede zaak”, aldus de stakende chauffeur.
Hoe zat het ook alweer?
De chauffeurs staken vandaag opnieuw, nu voor onbepaalde tijd. Voor alle lijnen is daarom een aangepaste dienstregeling gemaakt, laat U-OV weten op haar website. Bussen die bijvoorbeeld normaal gesproken om de tien minuten vertrekken, rijden morgen om de vijftien minuten. Zo blijven ziekenhuizen, revalidatiecentra en scholen bereikbaar.
Het bedrijf kon vooraf nog niet voorspellen hoeveel chauffeurs daadwerkelijk komen werken. „Het is daarom mogelijk dat er binnen de aangepaste dienstregeling bussen en trams uitvallen. We doen ons uiterste best om dit tot een minimum te beperken”, aldus de vervoerder.
Syntus
Regiovervoerder Syntus bekijkt ook deze ochtend hoeveel bussen er kunnen rijden. Het bedrijf hoopt de belangrijkste lijnen met de meeste reizigers te kunnen laten rijden. Dat zijn lijn 50 van Utrecht naar Veenendaal en Wageningen, lijn 102 van Utrecht naar Woerden en lijn 107 van Utrecht naar Gouda.
Syntus verwacht dat alle scholierenlijnen en die naar De Uithof volledig in bedrijf zullen zijn.
Arriva
Vanuit het zuiden rijden er minder streekbussen richting Utrecht. Volgens Arriva rijden vanuit Noord-Brabant helemaal geen bussen. De bussen vanuit Dordrecht en andere plaatsen in Zuid-Holland rijden ‘zoveel als mogelijk’ volgens dienstregeling. Houd wel rekening met extra reistijd en rituitval.
Bekijk hier de aangepaste dienstregeling van U-OV per lijn.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Dit huis kan zo 400.000 euro opleveren, maar het staat al jaren leeg: ‘Vroegen ons af of er iemand dood ligt’
Spinrag wappert om de deurknop van de donkerblauwe voordeur van de Jan Pieterszoon Coenstraat 53 in Utrecht. Het is een riante benedenwoning, eentje die in deze straat voor zeker 400.000 euro verkocht kan worden. Maar deze woning staat al jaren leeg, net als zo’n 1500 andere huizen in de stad. Middenin een wooncrisis, waarin talloze woningzoekenden wanhopig jagen op een huis. -
PREMIUM
Raad van State: Houten moet binnen 20 weken besluiten over Windpark Goyerbrug
De gemeente Houten krijgt twintig weken de tijd om een besluit te nemen over het verlenen van een nieuwe vergunning voor Windpark Goyerbrug bij Schalkwijk. -
Nationale DonutDag: 900 gratis donuts voor Utrecht
Het is bijna zover, de nationale DonutDag. Het Leger des Heils deelt op 3 juni door het hele land gratis donuts uit, waaronder Amersfoort en Utrecht. Huub Stijvers, officier in het Leger des Heils Utrecht, loopt komende zaterdag door de Utrechtse binnenstad met een bak vers gebakken donuts. Het doel? Er minimaal 900 uitdelen. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
En wéér vat politie winkeldief in de kraag: man staat kledinglabels te verwijderen onder het Bollendak
De politie heeft op maandagavond een kledingdief in de kraag gevat die, onder het Bollendak naast Utrecht Centraal, alarmlabels van gloednieuwe kleding stond te verwijderen. Wéér was het raak: ondernemers in de binnenstad worden de laatste tijd geteisterd door winkeldieven. -
PREMIUM
Willem Janssen na uitschakeling in play-offs: ‘Je beseft heel snel dat dit het dan was’
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
In samenwerking met indebuurt Utrecht