Busstation Driebergen-Zeist feestelijk geopend

VideoHet nieuwe busstation bij station Driebergen-Zeist is het eerste zichtbare onderdeel van de vernieuwing van het stationsgebied. Het busstation met negen perrons is vanochtend officieel in gebruik genomen.

Terwijl er overal in het stationsgebied al nieuw wordt gebouwd, staat ook het oude station nog overeind. Logisch, zegt Jorien Batterink van Bam Infra, want het station blijft tijdens de bouwwerkzaamheden gewoon in functie. 

Quote

Het station wordt het meest duurzame station van Nederland

Henk Veldhuizen, wethouder

Behalve dan in het weekend van 30 september. Dan wordt namelijk de voetgangerstunnel afgesloten en de brug over het spoor gelegd. Om veilig te kunnen werken, zal er op die dagen geen treinverkeer zijn.

Het is een bijzonder tafereel als je een ronde maakt door het stationsgebied. Vanaf het tijdelijk P&R-terrein tussen de A12 en Antropia kom je als eerste een halve tunnelbak in wording tegen. Daar worden slangen in de grond aangebracht waarmee waterglas wordt geïnjecteerd op enkele meters diepte. Die laag vormt een waterdichte buffer om zo veilig de grond uit te kunnen graven voor de tunnel onder het spoor door. De eerste fase van de ondertunneling moet in 2018 al een feit zijn.

Parkeergarage

Achter het al half ontmantelde oude stationsgebouw torent een tijdelijke trap over de sporen uit. Links daarvan is de nieuwe energie-neutrale parkeergarage te zien. ,,Het station wordt het meest duurzame station van Nederland,’’ meldt wethouder Henk Veldhuizen van gemeente Utrechtse Heuvelrug trots. De parkeergarage wordt nu bekleed met hout en wordt in oktober in gebruik genomen.

Gedeputeerde Jacqueline Verbeek-Nijhof heeft veel lof voor alle deelnemers in het project. ,,Het gebeurt allemaal op een postzegel. We gaan hier van een knelpunt naar een knooppunt. Dankzij het nieuwe station kunnen er nu ook gelede bussen terecht. We proberen daarmee passagiers af te vangen van Utrecht CS. In de provincie groeit het aantal reizigers met 37 procent dit jaar.’’

Ontvang elke ochtend handige info en nieuws van onze redactie!

Volledig scherm
Met het wegtillen van een verkeershek openen de betrokken bestuurders het nieuwe streekbusstation bij NS station Driebergen-Zeist. © Marnix Schmidt
  1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
    PREMIUM
    2brothersonthe4thfloor

    De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

    Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht