Volledig scherm
Zes drukke buslijnen in de Utrechtse regio krijgen vanaf december een eigen kleur © Provincie Utrecht / U-OV

Busvervoer Utrecht gaat op de schop: lijnen verdwijnen en roze voertuigen op drukke trajecten

Tal van buslijnen in de Utrechtse regio worden vanaf december opgeheven. En op drukke lijnen stappen reizigers vanaf dan in een blauwe, groene of zelfs roze bus. 

Dat staat in de nieuwe plannen voor het openbaar vervoer in de regio. Vervoeder U-OV wil de  zes drukste lijnen een herkenbaar uiterlijk geven. Op deze lijnen (28, 34, 41, 50, 73 en 77) wordt vanaf december vaker en sneller gereden met ‘comfortabele’ bussen en extra zitplaatsen. Deze lijnen gaan rijden onder de naam U-link en ze krijgen elk een andere kleur. Zo wordt lijn 28 groen, lijn 50 blauw en lijn 73 tussen Maarssen en Zeist roze. 

‘Pijnlijke keuzes’

Die investering op de drukke lijnen gaat soms ten koste van de minder rendabele diensten. Zo verdwijnt in Houten lijn 281 en 49, rijdt lijn 5 niet meer via de Schepenbuurt, en verdwijnen de mager bezette lijnen 14 en 15. Op veel andere trajecten gaat de frequentie omlaag. ,,Het zijn soms pijnlijke keuzes,” erkent een woordvoerder van de provincie, verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in de regio.

 ,,Vervoerder U-OV kiest ervoor om op de sterkste lijnen fors te gaan groeien. Omdat het totale budget voor openbaar vervoer niet is gegroeid, kan zo'n uitbreiding alleen als je op andere lijnen iets inlevert. Dat doen we overigens alleen als er voor die reizigers sprake is van een volwaardig alternatief.”

Duizend reacties

De nieuwe plannen hebben al tot een golf van reacties geleid. ,,De teller staat inmiddels al op duizend,” zegt de  woordvoerder. ,,Dat is veel, normaal gesproken krijgen we ongeveer de helft aan meldingen.” Niettemin zegt hij blij te zijn met de grote respons. ,,De plannen zijn nog niet definitief. Pas in september stellen we de dienstregeling voor volgend jaar vast. Tot die tijd is alle input welkom.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht