Volledig scherm
De villa aan de Meentweg. © Marnix Schmidt

Buurt De Meern gaat juridische strijd aan tegen komst tiener-AZC

Buurtbewoners die ageren tegen de komst van een tiener-Azc in De Meern zijn druk doende een stichting op te richten. Het is de eerste aanzet tot een juridisch verweer tegen de geplande verbouwing van een villa een de Meentweg waar maximaal twintig asielzoekers een woonplek moeten krijgen.

Aan de inloopavond over de komst van een tiener-AZC aan de Meentweg in De Meern hebben buurtbewoners vooral het gevoel overgehouden dat hun protesten aan dovemansoren waren gericht. ,,Wethouder Van Ooijen luister welt, maar hij doet niks met onze argumenten’, was een veel gehoorde kreet.

Hol van de leeuw

Van Ooijen gaf in het hol van de leeuw nauwelijks een krimp, en dat heeft een groot deel van de bezoekers bevestigt in wat zij al dachten: er is geen weg terug. Het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) heeft de villa gekocht en de buurt moet slikken en stikken. ,,Dat gevoel overheerst wel inderdaad,’’ zegt Joyce van Heel, die alleen met haar meisjesnaam in de krant wil. ,,Iedereen heeft de mond vol over draagvlak, maar dat het er niet is, lijkt me zo klaar als wat.’’Haar buurman zegt dat hij niet snapt waar Van Ooijen denkt het draagvlak vandaan te halen. ,,Hij zegt dat in de krant ten onrechte stond dat de hele buurt tegen het AZC is. Maar dat is op een enkeling na toch echt zo. Van mij mag hij in onze buurt-app. Dan zal hij lezen wat er leeft.’’

Den Helder

Diverse bewoners claimen dat medewerkers van het COA hen hebben verteld dat de Meernse villa in het geheim is aangekocht om taferelen als in Den Helder te voorkomen. Daar kochten bewoners van een chique buurt een villa voor vijf toen zij doorkregen dat er anders asielzoekers in gehuisvest zouden worden. Het COA kocht de villa in De Meern voor een miljoen nog voordat de buurt werd ingelicht over de plannen. Buurtbewoners voelen zich overvallen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht