Volledig scherm
Huize Nyevelt in De Meern staat al jaren leeg. Hierin komt nu een woonproject van het Leger des Heils. © Marnix Schmidt

Buurt vreest voor overlast woonproject Leger des Heils, maar: ‘Dit zijn gewone mensen als u en ik’

Leger der Heils en woningverhuurder GroenWest deden er alles aan de onrust weg te nemen, maar omwonenden van het vroegere verzorgingshuis Nyevelt in De Meern bleven vrijdagavond zeer bezorgd over het plan hierin een project voor gemend wonen te beginnen.

Dat bleek tijdens een drukbezochte bijpraatavond voor de buurt, waar het plan uit de doeken werd gedaan het al jaren leegstaande en verpauperende gebouw te verbouwen tot 33 kleinere appartementen. Daarvan worden er straks 15 bewoond door mensen die uit een instelling van het Leger des Heils komen. Zij worden geacht weer op eigen benen te kunnen staan. 

De overige 18 woningen komen toe aan huurders die er bewust voor kiezen deze mensen een stevige schouder te bieden, waarop zij kunnen leunen als het even niet gaat.

Vrees voor overlast

Maar in de buurt, waar veel ouderen wonen, wordt met grote argusogen naar deze toekomstige buren in Nyevelt gekeken. Zij vrezen dat de bewoners, met soms een achtergrond in de psychiatrie of een verleden als verslaafde, overlast met zich mee brengen. 

Een bewoonster van het naastgelegen seniorencomplex zei: ,,Nu hebben we het goed met elkaar, maar dit brengt onrust met zich mee.’’

Het verweer van corporatie GroenWest en het Leger des Heils was dat de nieuwe buurtgenoten het straks óók goed met elkaar moeten krijgen. ,,Dit zijn geen alcoholisten die op straat rondhangen en herrie maken. Dit zijn gewone mensen als u en ik. Zij hebben hun leven weer op de rit, maar kunnen een beetje hulp soms nog wel gebruiken.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht