Volledig scherm
Dimitri Gilissen (voorgrond rechts) wil dat de wethouder met een aangepast plan komt voor de opvang van jonge asielzoekers in De Meern. © Marnix Schmidt

Buurtbewoners furieus over beoogde asielopvang De Meern

Tientallen bewoners van De Meern hebben vandaag in felle bewoordingen hun zorgen geuit over de beoogde komst van asielzoekers naar hun dorp. Omwonenden hebben geen goed woord over voor het plan om tieners onderdak te bieden in een villa in hun wijk en gingen met raadsleden in gesprek.

Een onfatsoenlijke manier van communiceren, een slecht voorbeeld van burgers betrekken bij besluiten en ook een verkeerde manier van uitgeven van ‘ons’ belastinggeld. Het is slechts een greep uit de standpunten die omwonenden van een villa aan de Meentweg deze druilerige woensdagmiddag delen met raadsleden.

Opvallend vaak valt de term ‘verhuizen’. Want hoewel veel bewoners gebruikmaken van de kans om hun weerstand tegen het plan kenbaar te maken, hebben ze weinig fiducie in de door hen beoogde aanpassing van het voornemen van de gemeente Utrecht en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Na verbouwing van de villa komen er vanaf volgend jaar tot twintig minderjarige asielzoekers in hun buurt, daar zijn ze van overtuigd.

Quote

Ik kan dit plan niet uitleggen. Dit is niet de enige denkbare plek

Dimitri Gilissen VVD-raadslid

Toch is dat niet wat raadslid Dimitri Gilissen (VVD, oppositie) voor ogen heeft: ,,Ik kan dit plan niet uitleggen en hoop dat de wethouder (Maarten van Ooijen, ChristenUnie, red.) inziet dat dit geen goed idee is, dat hij zich bezint. Dit is niet de enige denkbare plek.’’ Dat vinden buurtbewoners ook: zij noemen het ombouwen van een leegstaande supermarkt verderop in de wijk als serieuze optie.

Verhuizen

Hoewel buurtbewoners weten dat in de opvang continu toezicht komt, maken zij zich grote zorgen over ontsporing van de jongeren. ,,Buiten is geen toezicht. Drie meter de deur uit en ze kunnen hier in het Mauritspark drugs gebruiken. Het gaat hier om de veiligheid van onze kinderen. Zodra het hier in het park schemert, wordt het schimmig. Vorige week nog stond hier plotseling een gestripte auto en gisteren stak hangjeugd nog iets in brand. Ik woon hier nu 65 jaar, maar overweeg serieus naar het oosten te verhuizen.’’ 

Quote

Ik lig hier ’s nachts wakker van. Mijn woondroom is in duigen gevallen

Bezorgde buurtbewoner

Schamen

Raadslid Fred Dekkers (GroenLinks, coalitie) hoort alles aan en geeft toe dat de kans groot is dat de opvang hier komt zoals beoogd. ,,Wij zijn voor kleinschalige opvang verspreid over de wijken’’, zegt hij, terwijl toehoorders met ingehouden woede foeteren over daling van huizenprijzen, overlast en een gemeente die zich ‘moet schamen’ voor de manier hoe met hen wordt omgegaan.

,,Is de wethouder er al’’,  vraagt een aanwezige vertwijfeld. ,,Die komt niet’’, zegt mede-overlegorganisator Sander Dilweg. Hij is tevreden dat standpunten zijn uitgewisseld zonder dat de discussie is ontspoord, onder het toeziend oog van langsrijdende agenten. Aanwezigen benadrukken dat De Meern een dorp is, dat niet zit te wachten op stadse problemen die Utrecht ‘over de bühne’ hun wijk in gooit. Een bezorgde buurvrouw besluit: ,,Ik lig hier ’s nachts wakker van. Mijn woondroom is in duigen gevallen.’’

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht