Volledig scherm
© Ruud Voest

Buurtbewoners snappen nog steeds niet wat verdachte van brand en moord bezielde

De meeste bewoners van de flat aan de Marshalllaan in Kanaleneiland zijn inmiddels teruggekeerd in hun woning, enkele dagen na de verwoestende brand en explosie. Maar veel buurtbewoners kunnen nog steeds niet hun gevoelens voor wat er is gebeurd onder woorden brengen. "Waarom heeft hij dit toch gedaan?"

Op het grasveld voor de flatwoning hingen buurtbewoners vrijdagavond al een groot spandoek. ‘Zij was een moeder van ons allemaal’, staat er op het dundoek dat is gespannen tussen twee bomen. Eromheen leggen mensen ook maandagmiddag nog bloemen en kaartjes. Niemand kan geloven wat voor gezinsdrama zich hier afgelopen donderdagavond heeft afgespeeld. Ook liggen er veel kaartjes met steunbetuigingen voor de zwaargewonde agent.

De 70-jarige Mimoun H. stak donderdagavond zijn vrouw neer, waarna hij de flatwoning in brand stak. Even later explodeerde de woning, waarna buurtbewoners en de politie het flatgebouw binnen gingen om bewoners te evacueren. Een agent raakte daarbij zwaargewond en ligt nog steeds in het ziekenhuis. Voor de vrouw kwam de hulp te laat. Haar lichaam werd in de uitgebrande woning gevonden. Het voorarrest van verdachte H. werd maandag met twee weken verlengd. Hij wordt verdacht van moord, dan wel doodslag en brandstichting.

Nador

Volledig scherm
© Sem van der Wal

,,Hij moet gek geworden zijn,” verzucht Amar Kait. De zeventiger woont een paar straten verderop, maar kent de verdachte al tientallen jaren. Hij groeide met hem op in Nador, een kustplaats in het noorden van Marokko. Veel Utrechtse Marokkanen zijn afkomstig uit dit gebied. ,,Ik kan er met mijn gedachten niet bij. Wat moet er toch gebeurd zijn. Dat hij zoiets verschrikkelijks heeft gedaan. Ik snap het écht niet.” Toch wil Kait vooral stil staan bij het verlies van het slachtoffer. ,,Zij was een ongelooflijk aardige vrouw. Iedereen gaat haar vreselijk missen.”

Wat er precies heeft geleid tot de dodelijke steekpartij wordt momenteel onderzocht door de recherche. Wat in elk geval duidelijk lijkt is dat Mimoun H. en zijn vrouw al enige tijd relationele problemen hadden. De vrouw was een paar dagen bij een van haar dochters geweest en juist weer thuis gekomen, toen het zo dramatisch misging. Buren van H. bevestigen dit verhaal, maar willen er verder niks over zeggen. ,,De politie moet dat verder allemaal maar uitzoeken. Voor ons is het verlies nog iets te vers.”

Bakker

Ook andere buurtbewoners hebben nog steeds geen idee wat H. heeft bezield. Groepjes mensen bij de groentewinkel en bakker aan de aangrenzende Van Heuven Goedhartlaan raken er niet over uitgepraat. ,,Dit was iemand die altijd heeft laten zien dat hij een goede moslim is. Altijd ging hij naar de moskee om te bidden en hij stond klaar om mensen te helpen. Niemand begrijpt dat hij uitgerekend hij dit heeft gedaan. Het is verschrikkelijk. Misschien heeft de duivel die man wel beïnvloed. Een betere reden kan ik eigenlijk niet bedenken,” zegt de 28-jarige Omar. ,,Hij heeft heel wat uit te leggen bij de rechters.”

  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht