Nadat er een buurtcoach was gekomen kon een hek bij een woonwijk in Den Dolder waar cliënten van Fivoor doorheen liepen worden geschrapt.
Volledig scherm
Nadat er een buurtcoach was gekomen kon een hek bij een woonwijk in Den Dolder waar cliënten van Fivoor doorheen liepen worden geschrapt. © William Hoogteyling

Buurtcoach Fivoor in Den Dolder blijvertje dankzij uitspraak rechter

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) mag de vergoedingen voor onder meer Fivoor niet verlagen. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Fivoor had samen met enkele andere grote aanbieders van forensische zorg een kort geding aangespannen om te voorkomen dat de vergoeding zou worden teruggeschroefd. Fivoor zit onder andere in Den Dolder, met een forensisch psychiatrische afdeling.

Quote

De vlag gaat nog niet uit, maar de uitspraak is wel gunstig

Marte Beenen, Fivoor

Toch gaat volgens Fivoor-woordvoerster Marte Beenen de vlag vooralsnog niet uit. „Maar de uitspraak is wel gunstig voor Fivoor. We gaan nu weer om tafel met de Dienst Justitiële Inrichtingen over hoe nu verder.” Volgens Beenen is de strijd nog niet helemaal gestreden. Er loopt nog een bezwaarprocedure bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over hetzelfde onderwerp: de ontoereikende tarieven voor de zorg. „Op 11 februari volgt daar een uitspraak over.”

Vooralsnog is het volgens Beenen in ieder geval goed nieuws voor Fivoor en ook voor de Dolderse gemeenschap. Fivoor zet buurtcoaches in in Den Dolder om te voorkomen dat cliënten van Fivoor overlast veroorzaken. In geval van incidenten bemiddelen ze. Bij een negatieve uitspraak zou de inzet van de buurtcoaches zeker onder druk zijn komen te staan. Sophie Koek, forensisch manager  bij Fivoor in Den Dolder stelde gisteren in het tv-programma Nieuwsuur  dat er dan zou moeten worden ‘geschrapt in de veiligheid van de buurt’.

Jan Scherphuis van de Dolderse actiegroep Verbinding is blij met de uitspraak. „We hebben eerder al een brief naar de minister (Ferd Grapperhaus red.) gestuurd en onze zorgen geuit. We hebben ons zelfs sterk gemaakt voor de komst van een extra buurtcoach. Die is er gekomen. In de praktische zin is de uitspraak dus erg gunstig voor Den Dolder.”

Hek

Die extra buurtcoachleidde ertoe dat de gemeente Zeist afzag van het plaatsen van een hek tussen de voormalige Willem Arntsz Hoeve – waar Fivoor is gevestigd – en de woonwijk Duivenhorst. Deze wijk ondervond steeds meer overlast doordat cliënten van Fivoor erdoorheen liepen naar het station en het centrum van Den Dolder. Het hek moest de rust in de wijk laten terugkeren. Dankzij de extra buurtcoach is de overlast enorm teruggedrongen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht