Volledig scherm
Sluiting dreigt voor buurtwerkkamer De Klop in Overvecht © De Klop

Buurtkamer Overvecht dreigt te moeten sluiten. Honderden mensen ondertekenen petitie

Buurtkamer De Klop in het gelijknamige winkelcentrum in Overvecht verdwijnt. Dat scenario voorspelt de organisatie, als financiële steun vanuit de gemeente over ruim een maand stopt. Volgens de mensen achter de buurtkamer zijn honderden mensen de dupe.

In de buurtkamer aan de Andesdreef zijn nu nog allerlei activiteiten en samenkomsten voor wijkbewoners. Maar die dreigen met de sluiting allemaal te verdwijnen. Daarom is een petitie opgesteld. Honderden mensen hebben deze inmiddels ondertekend. Bedoeling is dat de lijst met handtekeningen vrijdagmiddag wordt aangeboden aan verantwoordelijk wethouder Maarten van Ooijen, bij het stadskantoor.

Deze locaties krijgen wel steun

Doel van de petitie is om alsnog 40.000 euro steun te krijgen voor de buurtkamer, waar volgens de organisatie vooral kwetsbare mensen samenkomen. Soortgelijke initiatieven bestaan ook elders in Utrecht: Hart voor Leidsche Rijn, TOP in Ondiep en De Verbinding in Zuilen. Op deze drie locaties blijft de buurtkamer vooralsnog wel financiële steun ontvangen in 2019.

De drijvende krachten achter buurtkamer De Klop zijn vrijwillige buurtbewoners. Zij stellen dat de buurtkamers  in Utrecht de afgelopen paar jaar hebben laten zien dat zij goed in staat zijn kwetsbare bewoners te bereiken die elkaar kunnen steunen en actief kunnen worden in de eigen buurt, zodat ze weer trots zijn op wat ze kunnen.

Dit doet de buurtkamer

In de buurtkamer worden koffieochtenden en lunches gehouden voor wijkbewoners en er is ruimte voor vrouwengroepen. Ook dineren bezoekers er geregeld samen en zijn er kinderbijeenkomsten en sportactiviteiten. Verder staan huiswerkbegeleiding, beweeglessen voor ouderen en allerlei workshops op de agenda.

Gemeente wil met oplossing komen

De gemeente zegt zich in te zetten om tot een oplossing te komen rond de buurtkamer in Overvecht, zodat deze volgend jaar ook open kan blijven. Hierover lopen gesprekken met betrokkenen. Oppositiepartijen het CDA en de PvdA willen donderdag tijdens het vragenuur opheldering over de kwestie. De partijen willen dat de  buurtkamer openblijft, omdat het een belangrijke ontmoetingsplaats is in de wijk.

Klik hier voor meer informatie over de petitie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht