Ook na het ingaan van coronamaatregelen bleef het druk in Amelisweerd en Rhijnauwen.
Volledig scherm
Ook na het ingaan van coronamaatregelen bleef het druk in Amelisweerd en Rhijnauwen. © Buurtschap Amelisweerd en Rhijnauwen

Buurtschap Amelisweerd en Rhijnauwen: ‘Wees zuinig op deze natuurgebieden!’

De stormloop op natuurgebieden als Amelisweerd en Rhijnauwen in de afgelopen weken laat zien hoe hard de regio die gebieden nodig heeft. Gemeentes als Utrecht en Bunnik moeten zich dat eens te meer realiseren als ze ruimte geven voor bebouwing aan de randen ervan.

Ook op normaliter rustige delen van de landgoederen werd het de afgelopen tijden druk.
Volledig scherm
Ook op normaliter rustige delen van de landgoederen werd het de afgelopen tijden druk. © Buurtschap Amelisweerd en Rhijnauwen

Daar heeft het bestuur van Buurtschap Amelisweerd en Rhijnauwen, waarin bewoners van beide landgoederen zijn verenigd, in een bericht aan beide gemeenten nog eens op gewezen.

Tot er streng werd toegezien op de coronamaatregelen was het de afgelopen weken buitengewoon druk in de bossen van Amelisweerd en Rhijnauwen. Drukker dan ooit zelfs, merkte Wyke Tamminga van het buurtschapbestuur. Ze zag dat zelfs normaliter rustige delen werden overlopen door mensen die op zoek waren naar frisse lucht en ruimte.

,,Daar zijn we absoluut niet op tegen als bewoners, maar wel tegen het steeds verder afknabbelen van het landgoed”, zegt Tamminga, die de situatie aangreep om gemeentes op hun groene parels te wijzen. ,,We moeten ons realiseren dat deze landgoederen heel belangrijk zijn voor Utrecht en omliggende dorpen. Ze hebben een ander karakter dan de stad. Dat moet je koesteren.”

Hete adem

Maar het tegendeel gebeurt, volgens het buurtschap. ,,Aan de kant van het Science Parc voelen we de hete adem in onze nek. Daar zijn plannen voor een groot veld met zonnepanelen”, zegt Tamminga. ,,Of neem de uitbreiding van het Ronald McDonaldhuis. Een nobele organisatie, maar wéér wordt er aan groen geknabbeld als we niet uitkijken.”

Waneer daadwerkelijk groen wordt opgeofferd, zoals voor de uitbreiding van de snelweg A27, gebeurt dat volgens de landgoedbewoners niet op de juiste manier. ,,Dan wordt gesproken over groen compenseren. Maar hoe gebeurt dat dan? Door het Bunkerpad te verfraaien, dat eigenlijk gewoon al heel lang aan onderhoud toe was.”

Het buurtschap hoopt dat ook dat de coronadrukte in de bossen de beide gemeentes met de neus op de feiten drukken: het groen nabij de stad doet ertoe. Tamminga: ,,Vaak is benoemd dat de horeca zo belangrijk is voor Amelisweerd. Maar nadat de Veldkeuken en het pannenkoekenhuis dichtgingen als gevolg van de maatregelen, werd het bos nog steeds intensief gebruikgemaakt. Het is des te meer bewijs.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht