Volledig scherm
Het bushokje bij Leersum © William Hoogteyling

Cameratoezicht bij bushalte AZC Leersum

Er hangen binnenkort camera’s bij de bushalte bij het asielzoekerscentrum in Leersum. Burgemeester Frits Naafs heeft dat in de raadsvergadering van gisteravond bekend gemaakt. 

Het cameratoezicht is tijdelijk, maar de camera’s kunnen blijven hangen als de problemen tussen bewoners van het AZC en schoolmeisjes nog niet voorbij zijn. Deze week werd bekend dat in de afgelopen weken diverse incidenten zijn geweest tussen jonge mannen van het AZC en meisjes die over het fietspad langs de bushalte fietsen. De meisjes worden uitgescholden, bedreigd en geïntimideerd. 

Op dit moment zijn er 76 mensen met een dubbele claim in het AZC. Die hebben al in een ander land asiel aangevraagd en komen in Nederland niet meer in aanmerking voor een verblijfstatus. Vorige maand eiste burgemeester Aboutaleb van Rotterdam van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers dat kansloze asielzoekers niet meer in zijn gemeente opgevangen worden, nadat ze daar voor ernstige overlast zorgden. Het is onduidelijk of het in Leersum om dezelfde categorie of zelfs dezelfde mensen gaat.

De burgemeester deed nog een oproep om incidenten te melden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht