Volledig scherm
Aziza Aachiche heeft het concept van Carebnb bedacht. © Angeliek de Jonge

Carebnb: wie heeft plekje over in huis voor zorgbehoevende?

Het is een soort bed and breakfast, maar dan voor mensen die tijdelijk een lichte vorm van zorg nodig hebben: de Carebnb. Mensen die zich wel in de Carebnb zien vertoeven, hebben zich al gemeld. De bedenkers zoeken nu nog ‘hosts’ in de gemeente Utrecht die een plekje in hun huis – en agenda – over hebben. 

,,Er blijft een groep mensen die op niemand terug kan vallen, bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis of tijdens revalidatie. Als je dan geen luxe zorghotel kan betalen, waar ga je dan heen?’’ Die vraag kwam Aziza Aachiche, adviseur wonen en zorg en een van de bedenksters van het concept, tegen in haar werk. Samen met architect Femke Feenstra ontwikkelde ze Carebnb als oplossing voor die groep. 

Volgens Feenstra speelt dit concept goed in op de veranderingen in de zorg van de laatste jaren. ,,We worden ouder, Nederland vergrijst én mensen blijven langer thuiswonen. Kortom, er zijn steeds meer mensen die wat hulp nodig hebben en dit zelfstandig moeten regelen. Dit komt op de schouders van zorgverleners aan huis of mantelzorgers.’’ Maar wat als je geen mantelzorgers om je heen hebt, geen geld hebt voor een zorghotel of als je mantelzorger juist even op adem wil komen en je op zoek bent naar een goede vorm van respijtzorg? Dan is er de Carebnb. 

Benodigdheden

De benodigdheden: een persoon, stel of familie van wie tenminste één persoon tijd, ruimte en zin heeft om ‘iets’ te doen voor een hulpbehoevend persoon voor een periode van maximaal drie weken. Dit gaat om niet-professionele zorg, zoals aanwezig zijn in de nacht, een praatje maken, helpen met kleine dingen en een ontbijtje maken. Het gastgezin en de logé kunnen samen afspraken maken over bijvoorbeeld mee-eten.  

Quote

We krijgen veel berichten van mensen die op zoek zijn naar een plekje om kort te verblijven. Geschikte hosts mogen zich melden

Aziza Aachiche, adviseur wonen en zorg

De ruimte waarin een logé bij de mensen thuis verblijft, moet voldoende privacy bieden, toegankelijk zijn en comfort bieden. „Een zelfstandige studio zou ideaal zijn of een ruimte die als bed and breakfast wordt gebruikt’’, meent Aachiche. De professionele zorg blijft in handen van een netwerk zorgprofessionals, gemobiliseerd door de organisatie van Carebnb.

Vergoeding

Wat dit alles mag kosten? Daar wordt nu maatwerk voor bedacht. De gemeente Utrecht steunt het project om de kosten laag te houden. De logé zal een kleine vergoeding betalen, de aanbieder krijgt daarvan een groot deel. Idealiter zijn straks in iedere wijk in de stad Carebnb’s te vinden. Het project ging vorig jaar al van start, maar door omstandigheden zijn nu nieuwe en meer ‘hosts’ nodig. Aachiche: „We krijgen veel berichten van mensen die op zoek zijn naar een plekje om kort te verblijven. Geschikte hosts mogen zich melden!’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht