Carnavalsoptochten uitgesteld, hele dag kans op zware windstoten

Automobilisten moeten vandaag extra voorzichtig zijn. Vanwege de harde wind heeft het KNMI code geel uitgeroepen. Op Schiphol zijn tientallen vluchten geannuleerd en in Brabant zijn enkele carnavalsoptochten uitgesteld. 

Volledig scherm
© ANP

In het hele land kunnen er zware windstoten voorkomen van 75-90 km/uur. Daardoor verliep de ochtendspits onstuimig, met verspreid fikse regenbuien. Zo stond het op de A2 vanuit Amsterdam richting Utrecht vanmorgen bij Vinkeveen al vroeg vast vanwege ‘voorwerpen op de weg'. Een vrachtwagen bleek zijn lading te hebben verloren. Op de A4 hing bij de Beneluxtunnel een matrixbord los. Een trailer verloor vanochtend iets voor 7.00 uur zijn dak op de A27 bij Hank. De wind kreeg er vat op, zo meldt Rijkswaterstaat. Door het incident is een flinke file ontstaan in de richting van Breda.

In Nijmegen is vanmorgen en honderd meter lange bouwsteiger omgevallen, waarschijnlijk door de harde wind, zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio. Er vielen geen gewonden: de aannemer waarschuwde voorbijgangers om zich uit de voeten te maken toen hij zijn steiger zag bewegen. Wel zijn er bomen omgevallen en is er schade aan auto’s die onder de steiger terecht zijn gekomen. Hoe groot de schade is, kon de woordvoerder nog niet zeggen.

Optochten

De carnavalsoptochten in de Brabantse plaatsen Oijen, Macharen en Overlangel gaan voorlopig niet door vanwege de zware windstoten. De geplande carnavalsoptochten in de gemeente Oss zijn uitgesteld vanwege de harde wind. Dat heeft burgemeester Wobine Buijs laten weten.

Om 12.00 uur wordt besloten of de optochten in de middag nog kunnen doorgaan. In Breda gaat de optocht maandagmiddag wel door. De Stichting Kielegat heeft dat maandagochtend tijdens een vergadering besloten. Ook in Den Bosch kan de optocht gewoon plaatsvinden. De organisatie verwacht dat de wind in de middag niet tot problemen leidt.

In Loon op Zand (Theebuikenland), Erp (Empeldonk) en Schaijk (Moesland) komen de organisaties later vanochtend bijeen om een besluit te nemen over het doorgaan van de optocht. Zondagavond waren die clubs vrij positief, maar nog niet zonder zorgen.

Schiphol

Gisteren kondigde Schiphol al aan dat er waarschijnlijk vluchten geannuleerd moesten worden door de windstoten. Dat bleek vanmorgen inderdaad het geval. Het betreft uitsluitend Europese vluchten; de intercontinentale gaan volgens een woordvoerster vooralsnog wel door. KLM schrapt de kortere vluchten om de kans te vergroten dat de langere wel kunnen doorgaan. Bij het besluit speelde ook het gebrek aan capaciteit op luchthaven Schiphol een rol. De Kaagbaan is momenteel dicht voor onderhoudswerkzaamheden en dus heeft Schiphol nog maar vier start- en landingsbanen ter beschikking.

Ook op het spoor zijn er problemen. Tussen Rotterdam Centraal en Breda rijden er op de hogesnelheidslijn geen treinen door harde wind op de Hogesnelheidslijn. Dit duurt tot ongeveer 10:30 uur. Tussen Roosendaal en Dordrecht rijden er geen Sprinters door een voorwerp in de bovenleiding. Dit duurt tot vanmiddag.

De hele ochtend waait er een vrij krachtige tot stormachtige wind en aan zee komen windstoten van zo’n 90 tot 100 km/uur per uur voor. Boven land zijn windstoten mogelijk van 75 tot 90 km/uur. De windstoten kunnen zeer hinderlijk zijn voor het verkeer. In de middag wordt het rustiger vanuit het zuidwesten. Ook neemt dan de buiigheid sterk af. Het wordt 8 tot 10 graden. Morgen vallen er ook weer buien. Ook is er dan kans op onweer. De wind is minder fors.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht