Cartesiusweg nog steeds afgesloten door verzakt spoorviaduct

Update/VideoHet herstel van het verzakte spoorviaduct gaat nog de hele avond en een deel van de nacht duren. De Cartesiusweg is voor alle verkeer afgesloten vanwege de verzakking. Na sloopwerkzaamheden is de ondersteuning van een tijdelijk viaduct verzakt, laat een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail weten. Ook morgenochtend is er nog geen verkeer mogelijk onder het viaduct.

Volledig scherm
Het treinverkeer rijdt gewoon door, maar wegverkeer kan niet onder het viaduct door. © 112MediaUtrecht
Volledig scherm
Verkeer rondom het viaduct liep muurvast. © Marnix Schmidt

Vanwege de veiligheid is de weg afgesloten. Er rijden geen treinen over het tijdelijke viaduct. Treinverkeer ondervindt volgens ProRail echter geen hinder van het euvel omdat dit over een nieuw gedeelte van het viaduct rijdt. Het wegverkeer heeft wel veel last van de afsluiting. Het verkeer op de Amsterdamsestraatweg en Vleutenseweg heeft lange tijd muurvast gestaan.

Volledig scherm
Er wordt tijdens het herstellen van de verzakking continu gemeten. © AD/Jan Dankbaar

Er is veel politie op de been om het verkeer in goede banen te leiden. De politie adviseert de fietsers om te rijden via de Keulsekade of de Daalsetunnel. Een fietser en een motorrijder die probeerden het cordon agenten toch te omzeilen, werden na een fikse woordenwisseling weggestuurd. Om te voorkomen dat er nog meer mensen onder het viaduct door proberen te glippen, werden er snel extra hekken geplaatst.

Viaduct

De scheefgezakte pilaren ondersteunen een constructie die nodig is voor de verbreding van het oude spoorviaduct.  De palen zouden 'zeker 10 centimeter zijn verzakt.' De treinen rijden gewoon door, over het nieuwe viaduct dat leidt naar de nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal die in april in gebruik werd genomen. Sindsdien wordt de oude brug opgeknapt en het bijbehorende viaduct over de Cartesiusweg verbreed. Als dat gereed is, kunnen de treinen eind dit jaar over vier sporen rijden tussen Utrecht en Woerden. 

Volledig scherm
Aan de westelijke kant is een deel van het viaduct gesloopt. Ook de betonnen steunen zijn verwijderd. Op de foto zijn de verzakte stalen stutten (stempels) te zien. © AD/Jan Dankbaar

Werklieden zijn al de hele avond bezig om het viaduct weer in balans te krijgen. Het is nog onduidelijk waarom de stutpalen zijn verzakt. 

Volledig scherm
De verzakte stempels. © Prorail

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht