Volledig scherm
De verkoop van woningen in de stad Utrecht is licht gestegen. © ANP

CBS: iets meer huizen verkocht in Utrecht, prijzen stijgen niet verder

In de stad Utrecht zijn de afgelopen maanden weer iets meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Daar staat tegenover dat in het tweede kwartaal van dit jaar de gemiddelde prijsstijgingen verder zijn afgevlakt.

Dat blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster. Bestaande koopwoningen waren in de maanden april, mei en juni gemiddeld 7 procent duurder dan vorig jaar. In Utrecht was met 9,7 procent de prijsstijging het grootst van de vier grootste steden.

In Amsterdam waren de koophuizen bijna 7 procent duurder dan een jaar eerder. Hier is sprake van de laagste prijsstijging in bijna vijf jaar. Landelijk gezien werden in het tweede kwartaal 52.506 woningen verkocht. Dat is bijna 1 procent minder dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs van een koopwoning ligt rond de 308.000 euro.

Gekte

Eerder dit jaar constateerde de makelaarsvereniging NVM in Nieuwegein al dat weliswaar de krapte op de woningmarkt blijft, maar dat de gekte voorbij is. Woningprijzen in Utrecht en omliggende gemeenten stegen in het eerste kwartaal niet of nauwelijks meer. Vooral in de stad Utrecht nam het aantal verkochte huizen stevig af. Kopers waren het zat om meer te bieden dan de vraagprijs.

Volgens de cijfers van het CBS is er dit kwartaal een einde gekomen aan de daling van het aantal woningverkopen. In acht van de twaalf provincies zijn meer woningen verkocht. Met 11 procent was de stijging van het aantal transacties in Friesland het grootst. In Utrecht werden ruim 2 procent meer woningen verkocht.

Landelijk gezien noteerden alle woningtypen in het tweede kwartaal een prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging was met bijna 9 procent het grootst bij appartementen. De daling van het aantal verkopen is ook het grootst bij appartementen. Voor het eerst sinds begin 2018 zijn er weer meer twee-onder-een-kapwoningen, hoekwoningen en tussenwoningen verkocht dan een jaar eerder.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht