Volledig scherm
© Autojunk

CDA en VVD: strenger handhaven op verkeersaso's in Utrecht

Verkeersaso's in Utrecht moeten veel harder worden aangepakt. Camera's en extra handhaving kunnen de pakkans vergroten. Dat zeggen oppositiepartijen VVD en CDA in de Utrechtse gemeenteraad. De partijen reageren daarmee op het filmpje van twee automobilisten die levensgevaarlijke capriolen uithalen op de Lessinglaan in de Utrechtse woonwijk Oog in Al.

,,Iedereen moet zich gewoon aan de verkeersregels houden”, zegt CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren. ,,En het is heel frustrerend dat een aantal dat niet doet. Laat de politie meer zichtbaar surveilleren. Zo laat je zien dat je verkeersveiligheid serieus neemt.”

Hij krijgt bijval van collega-raadslid André van Schie (VVD). ,,Ik denk dat die dwaze actie in Oog in Al een buitencategorie incident is, maar ook daar mogen die gasten niet mee wegkomen. Je moet strenger handhaven. Hang meer camera's langs de wegen, zodat je mensen kan vervolgen. Pak dit soort tuig aan.”

Frustratie

Volgens Van Waveren zou daarnaast ook de verkeerssituatie op tal van plekken moeten worden aangepakt. ,,Mijn indruk is dat overal waar het verkeer wordt afgeknepen, zoals in Oog in Al of op de Weerdsingel, automobilisten rare dingen gaan doen. Het zijn plekken die leiden tot veel frustratie. Niet alleen bij bewoners, ook bij automobilisten.”

De CDA'er wil dat in die gevallen er beter gekeken wordt naar een alternatief.  ,,Het is een illusie dat mensen de auto laten staan. Dus als je het verkeer ergens wil ontmoedigen, moet je automobilisten verleiden een andere route te nemen. Dat kan alleen als die andere route er ook daadwerkelijk is.”

Een woordvoerster van de gemeente Utrecht noemt het gedrag van de automobilisten 'onacceptabel'. ,,Politie en handhaving zijn er alert op en zoeken samen naar manieren om de pakkans te vergroten.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht