Het CDA in IJsselstein wil nieuwe afspraken maken over de toekomst van het Fulcotheater.
Volledig scherm
Het CDA in IJsselstein wil nieuwe afspraken maken over de toekomst van het Fulcotheater. © Foto Ruud Voest

CDA IJsselstein kapt coalitiegesprekken af: ‘Nieuwe afspraken nodig over Fulcotheater en woningbouw’

Het CDA in IJsselstein gaat de bestaande minderheidscoalitie van VVD en LDIJ niet aan een politieke meerderheid helpen. Na twee gespreksronden zegt de partij dat ‘alleen maar mogen aansluiten’ niet voldoende is.

Het CDA wil niet slechts aanhaken en daarbij enkele onderwerpen ‘gegund’ krijgen, aldus fractievoorzitter Edwin Tas. Hij wilde onder meer nieuwe afspraken maken om de zorgelijke financiële positie van de gemeente aan te kunnen pakken en meer vaart te maken op andere onderwerpen zoals met name de broodnodige woningbouw en het openhouden van theater 't Fulco. ,,We willen nu helderheid geven, en geen tijd en energie meer verspillen aan interne perikelen. Er zijn veel dringende vraagstukken.’’

Lastig

VVD en LDIJ vormden na de verkiezingen van 21 maart 2018 een coalitie die op een 13-10 meerderheid in de gemeenteraad kon rekenen. Na het vertrek van de LDIJ-raadsleden Marius Willems en Sarah Zandstra in juli 2019 bleef er een minderheidscoalitie van 11 zetels over, die op zoek ging naar wisselende meerderheden. Dit bleek in de praktijk echter lastig te zijn. 

VVD en LDIJ zijn daarom in gesprek gegaan met de overige zeven partijen in de raad om de coalitie uit te breiden. Daar liggen nu nog mogelijkheden voor D66, GroenLinks, PvdA en ChristenUnie. De twee zittende coalitiepartijen hopen op 5 maart een meerderheidscoalitie te kunnen presenteren.

In de afgebroken gesprekken met het CDA heeft die partij overigens aangegeven het niet nodig te vinden een extra wethouderspost te creëren. Een extra wethouder leidt volgens Tas alleen maar tot extra kosten aan salaris en wachtgeld, terwijl de zittende wethoudersploeg het werk ook aankan.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht