Volledig scherm
Polder Rijnenburg ten zuidwesten van Utrecht. © Marnix Schmidt

CDA wil desnoods dat de minister Utrecht dwingt om tienduizenden woningen te bouwen in Rijnenburg

De druk op Utrecht om woningen te bouwen in de polder Rijnenburg neemt toe. Het CDA in de Tweede Kamer wil dat minister Van Veldhoven (D66, Wonen) ingrijpt nu de stad windmolens en zonnepanelen in het gebied wil aanleggen.

CDA-Kamerlid Erik Ronnes dient morgen een motie in die de minister opdraagt Utrecht desnoods te dwingen huizen te bouwen in Rijnenburg. ,,Als een gesprek voldoende is om eruit te komen, is het uiteraard ook goed,’’ zegt Ronnes in een toelichting.  Onduidelijk is nog of er een meerderheid is in de Tweede Kamer voor de motie.

Quote

Binnenste­de­lij­ke oplossin­gen, zoals de Merwedeka­naal­zo­ne, zijn vaak heel duur en duren heel lang

Erik Ronnes

Het Utrechtse college van burgemeester en wethouders maakte onlangs bekend dat in Rijnenburg  - tussen De Meern en Nieuwegein - acht windmolens en circa 230 hectare aan zonnepanelen moeten komen. Deze energieopwekking is voor minimaal 20 jaar. Het middengebied van de polder wordt vrijgelaten om in de toekomst eventueel woningen te kunnen bouwen.

Volgens CDA’er Ronnes maakt Utrecht de verkeerde keuze door niet vol in te zetten op woningbouw in Rijnenburg. ,,De gemeente Utrecht kiest voor binnenstedelijke oplossingen, zoals de Merwedekanaalzone. Dat zijn vaak hele dure oplossingen die ook nog eens heel lang duren.”

Haast

Ronnes wil dat er haast wordt gemaakt met het bouwen van nieuwe huizen. ,,Utrecht verdedigt zich door te zeggen dat ze binnenstedelijk voldoende kunnen bouwen, maar we moeten niet alleen kijken wat de stad nodig heeft. Er ligt ook een grotere, regionale opgave. In de driehoek Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn veel extra woningen nodig. Rijnenburg kan daar met 20.000 à 25.000 woningen een goede bijdrage aan leveren.’’

De CDA’er schaart zich met zijn kritiek achter de ontwikkelaars, beleggers en bouwers die in de startblokken staan om te bouwen. Woordvoerder Hans Janssen van ontwikkelaar BPD betwijfelt of in het vrijgehouden deel van de polder voldoende kan worden gebouwd om echt iets aan de woningnood in Utrecht te doen. ,,De vraag is hoe verstandig het is in de buurt van windmolens te wonen,’’ zei Janssen onlangs.

Het is niet de eerste keer dat  het CDA de minister aanspoort in te grijpen in de polder Rijnenburg. Vorig jaar zomer dreigde de partij samen met coalitiegenoot VVD ook al eens een motie in te dienen. Deze werd destijds niet in stemming gebracht omdat minister Ollongren eerst met Utrecht wilde praten. Kamerlid Ronnes wil de motie nu wel in stemming brengen. ,,Mijn voorkeur gaat ook uit naar samenwerking tussen provincies, gemeentes en Rijk, maar de woningmarkt gaat alleen maar meer op slot. Er moet iets gebeuren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht