CDA wil einde aan vriendschapsband met Chinese provincie: ‘Richt je op India of Afrika’
OPINIEDe provincie Utrecht heeft al 25 jaar een vriendschapsverdrag met de Chinese provincie Guangdong. CDA-fractievoorzitter in de provincie Utrecht Derk Boswijk vindt het de hoogste tijd dat de relatie wordt herzien.
In 1995 ging, destijds op verzoek van het Rijk, de provincie Utrecht een vriendschapsverdrag aan met de Chinese provincie Guangdong. De provincie Utrecht is hierin niet uniek. In Nederland bestaan sinds 1995 in totaal meer dan vijftig verschillende economische relaties tussen provincies en steden met Chinese provincies, steden en districten. Dit paste helemaal in de westerse toenaderingspolitiek richting China, toen nog een ontwikkelingsland, in de hoop dat het land naar westerse maatstaven zou hervormen.
Inmiddels weten we helaas beter. Vanwege de mensenrechtenschendingen in China, spionage via bedrijven of onderwijsinstellingen en het ongelijke speelveld tussen Chinese staatsbedrijven en Nederlandse bedrijven, zijn wij de laatste jaren als CDA provincie Utrecht kritisch geweest op deze nauwe samenwerking.
Oeigoeren
Het coronavirus, maar ook de problematische situatie omtrent de Oeigoeren en Hongkong, doet het debat binnen de Utrechtse Provinciale Staten weer oplaaien. Natuurlijk voelen wij ook de drang om de relatie abrupt te beëindigen om daarmee een statement te maken richting China.
Echter, we moeten ook reëel zijn. Als we alleen al kijken naar het aantal inwoners is de verhouding compleet scheef: Guangdong telt 113 miljoen inwoners en de provincie Utrecht ‘slechts’ 1,3 miljoen. Als wij de relatie met de botte bijl zouden beëindigen, zullen Utrechtse bedrijven waarschijnlijk meer nadeel ondervinden dan Chinese, maar nog belangrijker: we zijn dan niet meer in staat om bijvoorbeeld mensenrechten ter sprake te brengen, aangezien er geen normaal contact meer mogelijk is.
Wel zijn we als CDA provincie Utrecht van mening dat het moment is gekomen om de bakens te verzetten. Aangezien veel vriendschapsbanden vaak tijdelijk zijn is nu, 25 jaar na het tekenen van het vriendschapsverdrag met Guangdong, een natuurlijk moment gekomen om ons als provincie Utrecht te richten op een ander land. Maar waar moeten we dan op letten? Buitenlandexpert Alex Krijger gaf afgelopen week in De Volkskrant een belangrijk uitgangspunt: De belangrijkste strijd van de 21ste eeuw gaat niet meer tussen Oost en West of tussen rijk en arm, maar tussen democratieën en dictaturen. Tussen staten die nog vertrouwen hebben in vrijheid, democratie en rechtsstaat en landen die enkel geloven in macht.
India
Op basis van dit uitgangspunt moet de provincie Utrecht dus een vriendschapsrelatie aangaan met een provincie in een democratisch land. Denk bijvoorbeeld aan India, de grootste democratie ter wereld en over vijftien jaar met een grotere bevolking dan China. Of misschien een democratisch Afrikaans land. Ook op dit continent zal de bevolking enorm groeien. Het biedt nog enorm veel mogelijkheden, waarbij we gelijktijdig door economische ontwikkeling vluchtelingenstromen in de toekomst kunnen verminderen of zelfs voorkomen.
Kortom, er zijn veel legitieme argumenten te bedenken waarmee wij als provincie Utrecht onze focus kunnen verleggen van China naar een democratisch land waarbij onze, waarschijnlijk niet alle, waarden en normen beter aansluiten, zonder hierbij direct de relatie met China te beschadigen. Hierdoor zullen we nog wel in staat zijn om, hoe minimaal ook, invloed uit te oefenen op de vele misstanden die China kent.
Poll
De provincie moet het vriendschapsverdrag met Guangdong beëindigen
-
Eens (59%)
-
Oneens (41%)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ondanks alle kritiek wil Utrecht vriendschapsband met Chinese Guangdong behouden
De vriendschapsband van de provincie Utrecht met het Chinese Guangdong moet blijven bestaan. Dat stelt het dagelijks provinciebestuur na evaluatie van de 25-jarige relatie tussen beide provincies. In Provinciale Staten is forse kritiek op de vriendschapsband. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.” -
PREMIUMColumn
Belastinggeld opmaken aan promotie van deelfietsen, daar krijgt Marieke ‘kortsluiting van in haar hoofd’
Donderdagmiddag stond ’ie er al en vrijdagmiddag nog steeds: een knalgroene Tier-ebike dwars dwars geparkeerd op de stoep van de Hoge Weidebrug, alias de Gele Brug. De deelfiets was halverwege de steile klim achtergelaten. Was de batterij leeg? Het tegoed van de bestuurder op? De fiets stuk? -
PREMIUM
Politie doorzoekt 250 (!) ondergrondse garageboxen bij L-flat in Zeist: ‘Ideaal decor voor criminelen’
-
Arnhemmer die vrouw in arm schoot aangehouden op A12 bij Veenendaal
Een man die betrokken zou zijn bij een schietincident in Arnhem, is aangehouden bij de afrit Veenendaal van de A12. Bij het incident in een Arnhemse woning raakte een vrouw gewond aan haar arm. De verdachte vluchtte weg en is na een klopjacht aangehouden door de politie.
-
Opnieuw ophef over handeldrijven van provincie Utrecht met China
Binnen Provinciale Staten is er opnieuw ophef over het handeldrijven van de provincie Utrecht met China. Dit keer vormt de China Business Week, die binnenkort wordt georganiseerd, de aanleiding. -
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen.
In samenwerking met indebuurt Utrecht