Guangzhou is met bijna 7 miljoen inwoners de hoofdstad van de Chinese provincie Guangdong.
Volledig scherm
Guangzhou is met bijna 7 miljoen inwoners de hoofdstad van de Chinese provincie Guangdong. © China Foto Press

CDA wil einde aan vriendschapsband met Chinese provincie: ‘Richt je op India of Afrika’

OPINIEDe provincie Utrecht heeft al 25 jaar een vriendschapsverdrag met de Chinese provincie Guangdong. CDA-fractievoorzitter in de provincie Utrecht Derk Boswijk vindt het de hoogste tijd dat de relatie wordt herzien.

Oeigoeren

Het coronavirus, maar ook de problematische situatie omtrent de Oeigoeren en Hongkong, doet het debat binnen de Utrechtse Provinciale Staten weer oplaaien. Natuurlijk voelen wij ook de drang om de relatie abrupt te beëindigen om daarmee een statement te maken richting China.

Echter, we moeten ook reëel zijn. Als we alleen al kijken naar het aantal inwoners is de verhouding compleet scheef: Guangdong telt 113 miljoen inwoners en de provincie Utrecht ‘slechts’ 1,3 miljoen. Als wij de relatie met de botte bijl zouden beëindigen, zullen Utrechtse bedrijven waarschijnlijk meer nadeel ondervinden dan Chinese, maar nog belangrijker: we zijn dan niet meer in staat om bijvoorbeeld mensenrechten ter sprake te brengen, aangezien er geen normaal contact meer mogelijk is.

Wel zijn we als CDA provincie Utrecht van mening dat het moment is gekomen om de bakens te verzetten. Aangezien veel vriendschapsbanden vaak tijdelijk zijn is nu, 25 jaar na het tekenen van het vriendschapsverdrag met Guangdong, een natuurlijk moment gekomen om ons als provincie Utrecht te richten op een ander land. Maar waar moeten we dan op letten? Buitenlandexpert Alex Krijger gaf afgelopen week in De Volkskrant een belangrijk uitgangspunt: De belangrijkste strijd van de 21ste eeuw gaat niet meer tussen Oost en West of tussen rijk en arm, maar tussen democratieën en dictaturen. Tussen staten die nog vertrouwen hebben in vrijheid, democratie en rechtsstaat en landen die enkel geloven in macht.

India

Op basis van dit uitgangspunt moet de provincie Utrecht dus een vriendschapsrelatie aangaan met een provincie in een democratisch land. Denk bijvoorbeeld aan India, de grootste democratie ter wereld en over vijftien jaar met een grotere bevolking dan China. Of misschien een democratisch Afrikaans land. Ook op dit continent zal de bevolking enorm groeien. Het biedt nog enorm veel mogelijkheden, waarbij we gelijktijdig door economische ontwikkeling vluchtelingenstromen in de toekomst kunnen verminderen of zelfs voorkomen.

Kortom, er zijn veel legitieme argumenten te bedenken waarmee wij als provincie Utrecht onze focus kunnen verleggen van China naar een democratisch land waarbij onze, waarschijnlijk niet alle, waarden en normen beter aansluiten, zonder hierbij direct de relatie met China te beschadigen. Hierdoor zullen we nog wel in staat zijn om, hoe minimaal ook, invloed uit te oefenen op de vele misstanden die China kent.

Poll

De provincie moet het vriendschapsverdrag met Guangdong beëindigen

  • Eens (59%)
  • Oneens (41%)
82 stemmen

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht