Volledig scherm
Bewoners van de Viaanse wijk Amaliastein hebben al vaker aan de bel getrokken over de enorme drukte langs hun buurt. © William Hoogteyling

CDA wil grote infobijeenkomst over Vianense verkeersellende

Er zou een brede informatiebijeenkomst moeten komen over het grote verkeersprobleem van Vianen dat speelt op de weg die de afrit van de A2 in de richting van Lexmond verbindt met de A27. Dat bepleit de CDA-fractie in Vianen.

Het onderzoek dat is verricht in opdracht van gemeenten Vianen en Zederik naar het opstropen van verkeer op de weg heeft weinig zin gehad, vindt CDA-fractievoorzitter Jan Scheringa. Hij vraagt zich onder meer af waarom niet is onderzocht of de roadblocks op de weg weer in werking kunnen worden gesteld. De christendemocraten willen daarom dat verkeerswethouder André Landwehr een informatiebijeenkomst organiseert over dit grote verkeersprobleem.

Rotonde

Quote

Het is een grote ellende voor die mensen. Dat zien wij ook

Jan Scheringa

Scheringa vindt het rapport onvolledig, omdat het alleen oplossingen aangeeft voor de lange termijn, zoals de aanleg van een rotonde in wijk Amaliastein en het plaatsen van verkeerslichten op de verbindingsweg de Bentz Berg. Dit kost ruim twee miljoen euro, terwijl een oplossing met roadblocks veel meer voor de hand ligt en bijna niets kost. Scheringa: „Er liggen al roadblocks op de weg tussen Vianen en Lexmond. Destijds zijn ze uitgezet. Waarom zetten we ze tijdens de spits op werkdagen niet gewoon weer aan?”

De CDA-leider begrijpt de redenering van de wethouder dat het verkeersprobleem zich dan kan verplaatsen. Automobilisten kiezen dan voor een andere route, bijvoorbeeld richting Hoef en Haag over het industrieterrein. Deze nieuwe wijk is het paradepaardje van Vianen en het college wil juist hier niet graag verkeersopstoppingen laten ontstaan. Daar kan Scheringa inkomen: „Het opstropen van verkeer bij Hoef en Haag kunnen we helemaal niet hebben.”

Gevaarlijk

In de huidige situatie zitten de inwoners van Amaliastein met de gebakken peren.  Scheringa: „Het is een grote ellende voor die mensen. Dat zien wij ook. Als ze er om zes uur 's avonds uit moeten op de fiets of met de auto, dat is verschrikkelijk en ook gevaarlijk.”

Scheringa vreest dat wanneer Vianen is opgegaan in de nieuwe gemeente Vijfheerenlanden, dit verkeersprobleem geen prioriteit heeft voor de nieuwe gemeenteraad. „Daarom willen we dat dit zo snel mogelijk wordt aangepakt en moet er een informatiebijeenkomst komen voor inwoners en met experts, zodat duidelijk wordt wat we aan die verschrikkelijke verkeerssituatie kunnen doen.”

Geïnteresseerd in de Utrechtse politiek? AD Utrechts Nieuwsblad maakt in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen de politieke podcast #UtrechtKiest! Daarin praten we je compleet bij over de verkiezingen. Luister hieronder de laatste aflevering. Daarin aandacht voor de problemen in de Utrechtse wijk Overvecht. Doet de politiek genoeg voor Overvecht?

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht