Volledig scherm
© Thickstock

Cel geëist voor dronken chauffeur (72) die door rood reed en ernstig ongeluk met motorrijder veroorzaakte

Het bewuste stoplicht stond zeker weten op groen, zegt de 72-jarige man uit Lopik die in april 2017 met te veel alcohol op achter het stuur kroop. Bij dat stoplicht kwam hij in botsing met een motorrijder, die daarbij blijvend (hersen)letsel opliep. De verdachte hoorde vandaag in de rechtbank 6 maanden cel waarvan 2 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. 

Ja, hij had een paar biertjes te veel gedronken, geeft de verdachte in de rechtbank toe. Twee flesjes in de middag, zoals hij vaker deed, en nog vijf of misschien zes glazen 's avonds op de voetbalclub. „Maar ik voelde me goed genoeg om te rijden.” Toen hij rond 20:00 een stoplicht op de N210 in Lopik passeerde, op de kruising met de Zuiderparklaan, kwam hij in botsing met een motorrijder.

De verdachte moest door de brandweer uit zijn auto bevrijd worden, waarbij 1,03 promille alcohol in zijn bloed werd gevonden (dit had maximaal 0,5 promille mogen zijn). Hij had geen ernstig letsel. De motorrijder, een man uit Capelle aan de IJssel, liep bij het ongeluk een hersenbeschadiging, een bekkenfractuur en breuken aan zijn nek, hand en schouder op. Hij lag zestien dagen aan de beademing. 

Waar de verdachte niet snapt dat het ongeluk kon gebeuren „want het stoplicht stond op groen”, zegt de rechter dat zij dat op basis van een ongevallenanalyse wél snapt: daaruit blijkt dat het stoplicht al minstens 1 minuut op rood stond toen de verdachte en het slachtoffer in botsing kwamen. De verdachte schudt daarop driftig zijn hoofd. 

„We hadden nog zoveel plannen samen”

De partner van het slachtoffer, die recht achter de verdachte zit, is aanwezig. Zij leest, zichtbaar geëmotioneerd, de slachtofferverklaring van haar man voor. „Ik moet leren dankbaar te zijn voor wat ik nog wel kan, maar accepteren dat de oude ‘ik’ niet meer terugkomt, kan ik nog niet. Door blijvend letsel kan ik mijn oude werk niet meer doen en werk ik op een lager niveau. Maar mijn vrouw is ook slachtoffer; zij zat wegens psychische klachten even in de ziektewet. We waren pas vier maanden getrouwd en hadden zoveel plannen samen. Veel daarvan kan niet meer.”

De Officier van Justitie noemde het gedrag van de verdachte „zeer onvoorzichtig en onoplettend” en vindt het „zorgelijk” dat hij volgens haar niet in lijkt te zien dat rijden onder invloed niet kan. „Zijn houding heeft mijn eis tijdens de zitting doen veranderen.” Ook ziet ze geen reden om te twijfelen aan de ongevallenanalyse. Ze eist 6 maanden gevangenisstraf waarvan 2 voorwaardelijk met proeftijd van twee jaar en een onvoorwaardelijke rijontzegging van 2 jaar. Uitspraak volgt over twee weken. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht