Volledig scherm
© ANP XTRA

Celstraffen geëist tegen vrienden die bezoeker Brothers knock-out sloegen

Drie twintigers uit Zeist hoorden vanmiddag celstraffen van 6 tot 10 maanden tegen zich eisen voor de zware mishandeling van een jongeman bij de Bunnikse Club Brothers. Het slachtoffer hield er blijvend hersenletsel aan over. Hij kan zich nog steeds niet goed concentreren en liep vijftien maanden studievertraging op.

Meerdere getuigen schetsen hetzelfde verhaal: één persoon slaat het slachtoffer knock-out, de anderen blijven tegen zijn lichaam en hoofd schoppen. „Deze is voor mijn neef”, zou er geroepen zijn. Een medewerker van Brothers zegt dat de groep maar niet ophield terwijl het slachtoffer duidelijk bloedde. Een andere medewerker zag na de mishandeling het profiel van een sportschoen op het gezicht van het slachtoffer staan. 

Het slachtoffer verklaart dat hij naar buiten liep, in gesprek raakte met een jongen en dat er een fysieke ruzie volgde. Een kwartier later komt er een groep jongens op hem af en slaan hem knock-out. Het slachtoffer wordt wakker in het ziekenhuis met een schedelbasisfractuur, hoofdwonden en bloedingen en kneuzingen in zijn hersenen. 

Camerabeelden & getuigenverklaringen

Tijdens de zitting worden beelden getoond van de bewakingscamera's van Brothers. Eén beeld laat zien hoe een groepje jongens, Erik V., voorop, naar het slachtoffer loopt. Een andere jongen, die door getuigen als Tim K. wordt herkend, rent achter het groepje aan. Ander beeldmateriaal laat zien hoe de groep het slachtoffer knock-out slaat. Een paar jongens blijven trappen, het slachtoffer ligt bewegingsloos. 

De drie verdachten, vrienden, zeggen zich weinig te herinneren van die avond. Tijdens een politieverhoor in 2016 wees Tim K. zichzelf aan op de camerabeelden, maar nu zegt hij zich er niet in te herkennen. Erik V. herinnert zich dat hij een trap gaf: „Maar niet op zijn hoofd.” Mustafa D. zegt dat hij enkel toeschouwer was. 

Dat forensisch onderzoek uitwijst dat er een DNA-match is tussen het bloed van het slachtoffer- en bloed op D's schoen, doet hij af als „ik zal door een plasje bloed zijn gelopen.” De schoenafdruk op het gezicht van het slachtoffer bleek niet van D. 

'Laffe jongens’

 „Een celstraf betekent het einde van mijn baan”, zegt Erik V. vlak voor de Officier van Justitie haar strafeis uitspreekt. „Mij komt het ook écht niet uit”, zegt K. Volgens de Officier van Justitie weegt het huidige goede gedrag van de Zeistenaren niet op tegen het blijvende letsel dat het slachtoffer opliep. „Jullie zijn stoere jongens in een groep, maar te laf om je verantwoordelijkheid te nemen. Dit zwijgen en draaien heeft geen zin met zulke duidelijke feiten.”

Verdachten: Erik V. (21), Mustafa D.(21), Tim K. (20)

Verdacht van: Poging tot doodslag (V.) en poging tot zware mishandeling in vereniging (D. en K.)

Eis: V.: 10 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk, contactverbod met het slachtoffer. D.: 9 maanden waarvan 6 voorwaardelijk. K.: 6 maanden voorwaardelijk met aftrek + taakstraf van 120 uur. Samen moeten ze ene schadevergoeding van 20.834 euro betalen wegens opgelopen studievertraging van het slachtoffer.

Uitspraak: Volgt over twee weken 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht