Volledig scherm
Een still uit de veelbekeken clip ‘Pynk’ van de Amerikaanse zangeres Janelle Monáe. © Centraal Museum

Centraal Museum Utrecht koopt beroemde vaginabroek

Het Centraal Museum in Utrecht heeft de iconische vaginabroek gekocht, ontworpen door de Amsterdamse modeontwerper Duran Lantink. 

De broek werd gemaakt voor de videoclip Pynk van de Amerikaanse popster Janelle Monáe, die vannacht ook optrad tijdens de uitreiking van de Grammy Awards. Tijdens dit optreden werden de broeken ook gedragen.

Met de videoclip brengt zangeres Janelle Monáe een ode aan het vrouwelijk geslachtsorgaan. De clip is opgenomen in een decor van een roze woestijn. Te zien is een groep danseressen, gekleed in roze broeken die doen denken aan een vagina. 

Volledig scherm
Janelle Monáe © AFP

In één van de scènes steekt actrice Tessa Thompson, de vriendin van Janelle, haar hoofd door de vagina alsof het om een bevalling gaat. De clip ging in april vorig jaar viral en werd sindsdien elf miljoen keer bekeken.

Directeur Bart Rutten is trots dat de vaginabroek medio juli te zien is in het museum. ,,We zijn trots dat we opnieuw een modeontwerper kunnen laten zien, die experimenteert en vernieuwt. De projecten van Duran Lantink op het gebied van diversiteit, multidisciplinair samenwerken en duurzaamheid sluiten naadloos aan op waar we als Centraal Museum aan werken.’’

Pynk is één van de nummers op het album Dirty Computer. Het album was afgelopen nacht in de race voor een Grammy Award, maar won die prijs niet. 

Videoclip

De ‘vaginapants’ zorgden voor een internationale doorbraak van Lantink (31). Lantink werd bij de videoclip betrokken door de eveneens Nederlandse regisseur van de video, Emma Westenberg, die hij kende van de Rietveld Academie. Volgens Westenberg was de iconische rode broek van David Bowie de inspiratie voor de roze broeken in de clip.

In Lantinks presentaties is duurzaamheid een belangrijk thema. Hij experimenteert met uiteenlopende technieken en materialen om de verschillende lagen in de samenleving zichtbaar te maken. De vaginabroek is ook opgenomen in de collectie van het FIT (Fashion Institute of Technology), hét modemuseum in New York.

Vanaf half juli wordt de broek geëxposeerd in het Utrechtse museum.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht