Volledig scherm
PREMIUM
Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld. © Angeliek de Jonge

Centrum Seksueel Geweld: ‘#MeToo heeft nog niet veel veranderd’

De #MeToo-discussie van 2017 heeft nog niet genoeg geholpen in de strijd tegen seksuele ongelijkheid, concludeert Iva Bicanic van het Centrum Seksueel Geweld in het UMC Utrecht. Met de ophef rond rapper Boef, stond de man-vrouwverhouding in het nieuwe jaar meteen weer op scherp.

Volledig scherm
Rapper Boef kwam begin dit jaar in opspraak voor zijn vrouwonvriendelijke opmerkingen. © Gerard Vrakking

Rapper Boef zorgde voor heel wat commotie door drie vrouwen die hem een lift hadden gegeven ‘hoeren’ te noemen. Wat rapper Boef deed, was volgens psycholoog Bicanic (45) een voorbeeld van ‘victim blaming’. Slachtoffers van seksueel geweld krijgen vaak de schuld van wat hen overkomt omdat ze zich sexy kleden of uitdagend gedragen.

Daardoor gaan de slachtoffers zelf óók denken dat het hun eigen schuld is. Een rapper die vrouwen ‘hoeren’ noemt omdat ze uitgaan, drinken en korte rokjes dragen, roept veel discussie op, maar het blijft dus gebeuren. „Het was mooi geweest als #MeToo er toe had geleid dat we dit niet meer doen”, aldus Bicanic, die nu toch een verschuiving ziet ontstaan. „Het publieke protest tegen Boef is wél nieuw, en kan niet los gezien worden van #MeToo.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht