Beeld van de presentatie van het onderzoek van Bureau Enneüs naar het centrum van Zeist. FOTO MEL BOAS
Volledig scherm
Beeld van de presentatie van het onderzoek van Bureau Enneüs naar het centrum van Zeist. FOTO MEL BOAS © Mel Boas

Centrum Zeist ‘sfeerloos en doolhof’, maar verkeersmaatregelen blijven

Sfeerloos, rustig, leegstand en een verkeersdoolhof. Het centrum van Zeist scoort slecht. Dat blijkt uit een rapport van een onderzoeks- en adviesbureau in opdracht van de gemeente. Toch is dit voor verkeerswethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) geen reden iets te doen aan de omstreden verkeersmaatregelen, die eerder dit jaar zijn genomen.

Bureau Enneüs presenteerde vanavond een evaluatie van de acties die Zeist de afgelopen jaren heeft ondernomen om het centrum aantrekkelijker te maken om te wonen, werken en winkelen. De conclusie is dat er nog veel werk is te doen.

Op basis van een groot aantal enquêtes en straatinterviews vormde Enneüs een beeld. Bij de vraag aan 1500 inwoners en bezoekers van Zeist wat als eerste in ze opkomt als ze denken aan het centrum, kwamen weinig positieve reacties. ‘Sfeerloos’ was het meest genoemde woord, gevolgd door ‘rustig’, ‘verkeersdoolhof’ en ‘leegstand’. Ondernemers en eigenaren van vastgoed zijn ook niet positief, al noemen zij het centrum nog wel ‘netjes’ en ‘groen’.

Een groot aantal maatregelen die de gemeente de afgelopen jaren doorvoerde in het centrum leverden geen weerstand op. Winkelgevels werden opgeknapt, bestrating vervangen en kunstwerken en bankjes geplaatst. De verkeersmaatregelen die begin dit jaar werden genomen, leidden echter tot veel protest. Bewoners en winkeliers klaagden dat het centrum slecht bereikbaar was geworden doordat straten werden afgesloten voor autoverkeer of omdat de eenrichtingsverkeer werd ingevoerd. 

Niet goed

In de rapportage van het onderzoeks- en adviesbureau scoort de bereikbaarheid van het centrum niet goed. Het is volgens het bureau ‘beslist wenselijk dat de bereikbaarheid van het centrum verbetert’.

Tot grote verbazing van een deel van gemeenteraad reageerde wethouder Hoogstraten dat het college van burgemeester en wethouders niet van plan is de verkeersmaatregelen terug te draaien. Volgens Hoogstraten wil het college het centrum ‘verder doorontwikkelen’. Uitgangspunt de komende jaren voor het centrum van Zeist blijven volgens haar: ‘groen, gezond, gastvrij, gezellig en geschiedenis’.

Of de meerderheid van de gemeenteraad het collegestandpunt steunt, wordt later dit najaar duidelijk. Collegepartij VVD was eerder al kritisch over de verkeersmaatregelen. Komende donderdag en op woensdag 23 oktober worden op het gemeentehuis eerst informatiebijeenkomsten gehouden voor inwoners, ondernemers en andere betrokkenen. De gemeente heeft voor twee bijeenkomsten gekozen omdat de ontwikkelingen in het centrum veel Zeistenaren bezighouden. 

Cijfers

Onderzoeks- en adviesbureau Enneüs presenteerde vanavond een groot aantal cijfers over het Zeister centrum. In het langgerekte centrum wonen bijvoorbeeld ongeveer vijfduizend mensen. Het aantal bezoekers ligt gemiddeld op 7298 per dag. Het merendeel van hen komt van binnen de gemeente Zeist. Winkelen staat voorop bij een bezoek aan het centrum. Daarna volgen diner, lunch en een kopje koffie. Met 1168 parkeerplekken is er zowel door de week als in het weekeinde voldoende ruimte voor bezoekers om hun auto kwijt te kunnen.

De knip tussen de Weeshuislaan en de Voorheuvel in Zeist, een van de verkeersmaatregelen in het centrum van Zeist.
Volledig scherm
De knip tussen de Weeshuislaan en de Voorheuvel in Zeist, een van de verkeersmaatregelen in het centrum van Zeist. © Foto Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht