Chaos in centrum Zeist: VVD wil praten over verkeerssituatie

VideoDe VVD in de gemeenteraad van Zeist wil volgende week praten over de verkeerschaos rond de Antonlaan en omgeving. Raadslid Walter van Dijk noemt het grote aantal auto’s dat de afgelopen week stilstond in het Zeister centrum ‘niet houdbaar’.

Volledig scherm
Automobilisten negeren in groten getale het inrijverbod.

Ruim een week geleden werd een aantal straten in het centrum van Zeist afgesloten voor autoverkeer. In andere straten werd de rijrichting omgedraaid. De maatregelen leidden de afgelopen dagen tot lange files, onder meer op de Antonlaan. 

Het verkeer loopt hier vast doordat de Voorheuvel, die in het verlengde van de Antonlaan ligt, ter hoogte van de Markt verboden is voor autoverkeer. Automobilisten die hier vastlopen, moeten omkeren en terug over de Antonlaan. Het inrijverbod wordt overigens elke dag ook door tientallen automobilisten genegeerd. Een camera legt de overtreders vast, zij kunnen een boete verwachten.

Wennen

Collegepartij VVD, die instemde met de centrumvisie die ten grondslag ligt aan de verkeersmaatregelen, bekijkt sinds vorige week op gezette tijden de verkeersbewegingen in het centrum van Zeist. Raadslid Van Dijk: ,,Natuurlijk, automobilisten moeten wennen dat ze een andere route moeten kiezen of beter de fiets kunnen pakken. Maar wat we nu waarnemen, is anders dan we hadden voorzien.’’

Het college van burgemeester en wethouders liet eind vorige week in een reactie weten in het najaar pas metingen te willen houden. Afhankelijk van de uitkomsten, zouden er aanpassingen kunnen volgen. De VVD vindt dat te laat, zegt Van Dijk. ,,We roepen niet op om morgen in actie te komen, maar we willen er volgende week wel over praten tijdens de raadsvergadering.’’  

Discussie

GroenLinks-wethouder Hoogstraten liet vandaag weten dat het besluit voor een autoluw centrum is genomen na veel overleggen met inwoners en ondernemers. ,,Er is een groot draagvlak voor het weren van doorgaand verkeer. Wel was en is er discussie over de manier waarop. De gemeenteraad heeft uiteindelijk de keuze voor deze maatregelen gemaakt. Het centrum blijft net zo goed bereikbaar als voorheen. Alleen de route uit het centrum verandert.’’

De wethouder erkent dat er moet worden omgereden. ,,Maar zo krijgen we wel het aantrekkelijke centrum dat we willen. Het is wennen maar we moeten het de tijd geven. We blijven de situatie nauwlettend volgen en waar nodig sturen we in september bij.”

Petitie

Tegenstanders van de verkeersmaatregel hebben inmiddels ruim tweeduizend keer de onlinepetitie ‘Wij zeggen nee tegen de nieuwe verkeerssituatie in Zeist’ getekend. Zaterdag 16 februari staat er tussen 11.00 en 12.00 uur een demonstratie voor het gemeentehuis gepland.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht