Volledig scherm
Het gewraakte treintje op de Laan van Vollenhove. © laan van vollenhove

Chaotische start werkzaamheden De Dreef in Zeist

De afsluiting van De Dreef in Zeist kende maandagochtend een chaotische start voor de duizenden bewoners van de Laan van Vollenhove. De gemeente Zeist laat momenteel De Dreef opnieuw asfalteren. U-OV kan daardoor geen gebruikmaken van de weg waar elke zes minuten een bus stopt. Om de bewoners naar een tijdelijke bushalte te brengen, werd een treintje ingezet.

Dat treintje is door U-OV al meteen weer ingeruild voor een taxibusje. De vele verkeersdrempels bleken toch nauwelijks te nemen hobbels voor het treintje, dat bestond uit een trekkend voertuig met twee kleine aanhangers waarin de bewoners konden zitten.

Woordvoerder Arjan van Dijk, woordvoerder van U-OV: „Alhoewel het treintje geschikt is voor de openbare weg, hebben we na een dag rijden geconcludeerd dat het treintje qua verkeersveiligheid voor deze omleiding niet de passende oplossing is.” Volgens bewoners zou de chauffeur zelf rustig over de verkeersdrempels zijn gereden, maar werden de passagiers in de karretjes door elkaar geschud. Het karretje slingerde zo er dat ook een geparkeerde auto werd geraakt.

Pendelbus

Volgens woordvoerder Van Dijk is er daarom besloten om een kleinere pendelbus in te zetten die op en neer rijdt over de Laan van Vollenhove. Niels van 't Hoff is een van de reizigers die nu gebruikmaakt van de pendelbus. Met het vervangen van het pendeltreintje door de taxibusje, is ook de frequentie van de ritten teruggebracht. „Het busje rijdt nu elke twintig minuten. Als je er niet meer bij in kunt, moet je twintig minuten wachten en heb je de pech dat je je bus mist bij de tijdelijke halte.”

Daar komt volgens Van 't Hoff nog bij dat er eenrichtingsverkeer in ingesteld op de Laan van Vollenhove en dat bewoners die met de auto reizen, in een file de wijk uitrijden. Hij snapt niet dat de halte aan de westkant bij het winkelcentrum tijdelijk buiten gebruik is. „Die is namelijk nog prima bereikbaar. Een verdwaalde bus die helemaal niet op de Laan van Vollenhove hoorde te rijden, kwam via de halte aan de westkant van de Laan van Vollenhove aanrijden.”

Enkele bewoners hebben inmiddels al klachten bij U-OV neergelegd. Dat erkent woordvoerder Van Dijk. „Deze reacties zijn in behandeling. We monitoren de situatie.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht