Chauffeur Regiotaxi ontslagen na opjagen vrouw met rollator in Zeist: ‘Respectloos en mensonterend’

VideoDe chauffeur van Regiotaxi, die donderdagavond in winkelcentrum Vollenhove in Zeist handen klappend een vrouw achter een rollator opjoeg, heeft een golf van negatieve reacties uitgelokt in het hele land. Een dag later werd de chauffeur op staande voet ontslagen. ,,Zulk respectloos gedrag is op geen enkele wijze goed te praten”, reageert directeur Arno Janssen van taxibedrijf Willemsen-de Koning, waar de chauffeur in dienst was.

Een bezoekster van het winkelcentrum legde het incident vast op haar telefoon en plaatste het dezelfde avond op Facebook, waar het al snel helemaal los ging. Duizenden mensen reageerden verontwaardigd. Media pikten het incident massaal op.

Op het filmpje is te zien hoe de chauffeur de vrouw met haar rollator in het winkelcentrum opjaagt en weigert haar te helpen op weg naar de taxi. De chauffeur loopt ongeduldig om de vrouw heen, die slecht ter been is en eigenlijk nauwelijks vooruit komt. Om de vrouw tot haast te manen, klapt hij er luid bij in zijn handen. Ook zegt hij tegen omstanders dat ‘hij nog meer te doen heeft’ en dat ‘andere chauffeurs allang zouden zijn weggegaan’.

Bezoekers van het winkelcentrum reageerden boos op de taxichauffeur, maar die liet zich daar niet door ontmoedigen en bleef de vrouw achter de rollator opjagen. Een kassamedewerkster van supermarkt Jumbo kon het niet meer aanzien. Ze begeleidde de vrouw naar de taxi. Omstanders zagen het tafereel verbijsterd aan en noemden de man gestoord en zijn gedrag onmenselijk.

‘Extreem gestrest’

Volgens de medewerkster van de supermarkt, die niet met naam in de krant wil, was de taxichauffeur extreem gestrest. ,,Ik denk dat hij meer afspraken had en bang was dat hij niet op tijd bij de volgende klanten zou komen. Omstanders reageerden boos op de chauffeur. Ik vond het ook verschrikkelijk, maar bleef rustig. Het was al vervelend genoeg en ik wilde haar naar de taxi begeleiden.’’

De chauffeur werd de volgende dag ontboden bij de directie van Willemsen-de Koning, de vervoerder van Regiotaxi. Directeur Arno Janssen ontsloeg naar eigen zeggen voor de eerste keer in zijn leven een taxichauffeur op staande voet. ,,Natuurlijk is ontslag een zware maatregel, maar zijn gedrag is ontoelaatbaar voor de klant en slecht voor de reputatie van de taxibranche. De klanten moeten blind op ons kunnen vertrouwen. Dit was echt mensonterend. Het druist in tegen de principes die wij hanteren als bedrijf waarin we onze chauffeurs juist opleiden in klantvriendelijkheid en het verlenen van service.”

Quote

Onze chauffeurs krijgen in de opleiding juist mee dat klantvrien­de­lijk­heid en service cruciaal is, maar bij deze chauffeur is dat kennelijk niet geland

Arno Jansen, woordvoerder Willemsen-de Koning

Excuses

De chauffeur in kwestie had het filmpje nog niet gezien, zegt directeur Arno Janssen. ,,We hebben hem met de beelden geconfronteerd tijdens het gesprek. Ik wil niet in details ingaan op dat onderhoud, maar hij verklaarde zich te ergeren aan het feit dat zoveel omstanders zich ermee bemoeiden. Ik was daar niet van onder de indruk. Zijn gedrag maakte dat omstanders zich ermee gingen bemoeien. Voor mij was het helder dat deze chauffeur nooit meer een rit voor ons rijdt.” De vrouw achter de rollator heeft excuses gekregen van het taxibedrijf.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zeist, waar het incident plaatsvond, noemt het gedrag van de chauffeur onacceptabel. ,,De provincie Utrecht is beherend opdrachtgever voor de Regiotaxi namens alle Utrechtse gemeenten en volgt de ontwikkelingen nauwgezet. We hebben een kort lijntje met hen om de afhandeling te volgen.”

Directeur Arno Janssen spreekt tenslotte van een incident. ,,Ik heb het niet eerder meegemaakt en wil zoiets niet meer meemaken.”

Volledig scherm
Chauffeur Regiotaxi in Zeist heeft geen geduld voor vrouw die slecht ter been is. © Inge de Beer

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht