Volledig scherm
Het oude restaurant/hotel de Donderberg in Leersum wordt gesloopt. © William Hoogteyling

Chic hotel maakt plaats voor woningen: De Donderberg geveld door sloophamer

Het voormalige hotel de Donderberg in Leersum gaat tegen de vlakte. Op dit moment wordt het karakteristieke pand aan de westelijke entree van Leersum gesloopt. Over een jaar moeten er 17 luxe appartementen staan.

Het hotel en later Partycentrum De Donderberg was decennialang een begrip in Leersum. Midden vorige eeuw was De Donderberg een etablissement op stand, onder leiding van hotelier Sipman. Het telde zestien kamers. Een zaak waar de elite uit de regio graag kwam.

In 1974 kwam het in handen van Jan en Eefje Goedegebuure, die de zaak toegankelijker maakten voor een breder publiek. Maar aan de almaar scherpere eisen van de brandweer konden ze niet voldoen, waardoor De Donderberg eind vorige eeuw geen kamers meer verhuurde. Een Partycentrum nam het over, dat op haar beurt twaalf jaar geleden stopte. Het pand stond lange tijd leeg en werd anti-kraak bewoond. Er zijn al eerder plannen geweest om het pand te slopen, maar door de crisis werd er nooit gebouwd.

Het grondgebied van de huidige Donderberg behoorde vroeger bij het landgoed Broekhuizen. De imposante Broekhuizerlaan, de oprijlaan met monumentale bomen van Broekhuizen, loopt langs dit perceel. 

Rijke historie

Volgens een boekje met oude ansichten van Leersum staat het pand tot ver buiten Leersums grenzen bekend. „Omstreeks 1873 werd het buitenverblijf Hoekendaal openbaar verkocht. In 1914 kwam het huis in handen van de familie Sparenberg, die het geheel verbouwde en inrichtte tot een familiepension, Hoek en Daal.”

„De gebroerders Sipman werden in 1925 eigenaar”, staat er verder. „Wederom vond een uitbreiding plaats en het familiepension werd hotel De Donderberg, zoals we het thans kennen. In de directe omgeving van het hotel werd vroeger veel geskied op een daartoe aangelegde baan op de Darthuizerberg.”

Het pand gaat nu plaatsmaken voor 17 luxe woningen op een mooie locatie in Leersum. De Donderberg is vernoemd naar een heuvel in de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De Donderberg maakt onderdeel uit van de stuwwal Utrechtse Heuvelrug. De berg heeft meerdere hoogtes met het hoogste punt op 36 meter. Hierop is de Tombe van Nellesteyn gebouwd, die ook dienstdoet als uitzichttoren. De graftombe is 14 meter hoog. 

Volledig scherm
Zo gaan de 17 luxe appartementen op de plek van hotel de Donderberg eruitzien. © William Hoogteyling
  1. Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...
    PREMIUM
    video

    Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...

    Bob Ross was in de jaren 80 en 90 een iconische kunstenaar, gezegend met een enorme haardos, die op tv liet zien hoe je landschappen kon schilderen met paletmes en dikke kwasten. Dát kan ik ook, dacht menig televisiekijker die hem indertijd bezig zag. Dát kunnen wij óók, dachten zaterdagmiddag en -avond 340 Bob Ross-fans in TivoliVredenburg tijdens het Bob Ross’en XL. Maar dát viel niet mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht