Volledig scherm
De fietsenstalling onder het Stationsplein. © ANP

Chinees staatspersbureau komt naar opening fietsenstalling Utrecht CS

Het Chinese staatspersbureau Xinhua is maandag present in Utrecht. Het nieuwsorgaan wil graag weten hoe de grootste fietsenstalling ter wereld eruitziet, die maandag officieel wordt geopend. Ook vanuit Taiwan trekt de nieuwe parkeerplek interesse.

Het is de allergrootste ter wereld, daar is de gemeente Utrecht van overtuigd. De nieuwe stalling onder het Stationsplein biedt vanaf komende week plek voor 12.500 tweewielers. Daarmee onttroont het Utrechtse paradepaardje de megastalling van Tokio, die plaats heeft voor 9400 fietsen.

,,De stalling in het Belgische Gent heeft plek voor 13.500 fietsen, maar daar gaat het om twee separate gebouwen en bij ons is het een gebouw’’, streept een woordvoerder van Utrecht nog een potentiële bedreiging voor de koppositie van de lijst. Het maakt dat Utrecht zonder terughoudendheid communiceert dat de Domstad de allergrootste heeft.

Buitenlandse media

Naast het Chinese staatspersbureau dat maandag foto’s komt maken, zijn niet veel andere buitenlandse media in Utrecht te verwachten. Zoals eerder deze zomer bijvoorbeeld wel gebeurde bij de met planten beklede daken van honderden bushokjes in Utrecht. Duitse camera’s stonden op de stoep en veel buitenlandse kranten schreven over deze Utrechtse noviteit. 

Wel maakte een cameraploeg uit Taiwan al eerder een item over de nieuwe stalling, die inmiddels klaar is voor de opening van maandag, vlak voor het nieuwe schooljaar. Deze week zijn de laatste schoonmaakwerkzaamheden verricht, eerder deze maand werd het laatste werk aan de bewegwijzering binnen en aan de hellingbaan afgerond.

Nieuw fietspad

,,Buiten is nog sprake van een tijdelijke situatie met de toeleidende routes’’, legt een gemeentewoordvoerder uit. Als al het bouwwerk in de stationsomgeving is afgerond, zijn ook de wegen rondom de stallingsplek klaar. ,,Die worden in de loop van de tijd definitief.’’ Tegelijk met de opening krijgt Utrecht wel direct een nieuw fietspad, vanaf het Smakkelaarsveld naar het Moreelsepark, dwars door de nieuwe stalling heen. 

Vooral door de komst van de nieuwe ‘fietsgarage’ zijn rond Utrecht CS volgend jaar 22.000 fietsplekken. Dit moet volgens Utrecht voldoende zijn voor de vraag. Daarom verdwijnen komende periode tijdelijke stallingsplekken, zoals de dubbellaagse stallingsplek in het verlengde van de Moreelsebrug op de route richting centrum.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht