Volledig scherm
Het pandaverblijf is goedgekeurd © anp

Chinezen keuren pandaverblijf Ouwehands Rhenen goed

Het Ouwehands Dierenpark Rhenen kan de champagnefles ontkurken. Het nieuwe onderkomen van de reuzenpanda’s heeft de inspectie door de Chinese delegatie vrijwel glansrijk doorstaan. Er zijn nog een paar aanpassingen nodig.

Zo moeten een aantal klimtakken worden ingekort, omdat de panda’s, goede klimmers als ze zijn, anders bij de leidingen kunnen komen. Daarnaast komt er een alternatief voor het schrikdraad die nu nog de eiken in de buitenverblijven beschermen. En de buitenverblijven worden voorzien van meer schuilhutten. ,,Om ze iets meer beschutting en privacy te geven”, verklaart een vrolijke dierentuindirecteur Robin de Lange

Het Ouwehands Dierenpark keek reikhalzend uit naar het oordeel van de Chinese delegatie. ,,We zijn onwijs blij. De reacties waren dinsdag al enthousiast, maar nu is het officieel. Hij zei dat ze de panda’s met plezier zullen toesturen”, reageert De Lange. ,,We waren bang dat we nog serieuze aanpassingen moesten doen. Dan heb je wel een probleem. Maar dit zijn minimale aanpassingen.”

Datum

Nu hun verblijf is goedgekeurd, kan de datum van transport van de dieren van China naar Nederland geprikt worden. Daar is nu nog niet over gesproken. ,,Dat wordt in China op hoog niveau bepaald. De verwachting is wel dat er hoge Chinese vertegenwoordigers zullen zijn bij het transport of bij de officiële opening. Hun agenda’s zullen ook bepalend zijn.”

De dierentuin kan intussen door met de genoemde aanpassingen, de laatste bouwwerkzaamheden aan bijvoorbeeld het straatwerk, en aan het voorbereiden van de draaiboeken. ,,Die worden al gemaakt, alleen nog zonder datum erboven.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht