Het Christelijk Lyceum in Zeist.
Volledig scherm
Het Christelijk Lyceum in Zeist. © Foto Ruud Voest

Christelijk Lyceum Zeist komt ook op de havo met tweetalig onderwijs

Het Christelijk Lyceum Zeist gaat vanaf aankomend schooljaar tweetalig havo-onderwijs aanbieden. Het is een aanvulling op het tweetalig vwo, waar de school regionaal om bekend staat.

,,Tweetalig vwo doen we al vanaf 2001. Daar hebben we de nodige ervaring mee", vertelt Martin Franke, coördinator tweetalig havo-atheneum. ,,Wij denken dat we met het aanbieden van tweetalig havo in een behoefte voorzien. Ook hbo-opleidingen zijn steeds meer in het Engels. Dat zie ik al in mijn naaste omgeving. Ik ga zo naar Maastricht omdat mijn dochter haar scriptie gaat verdedigen. Dat doet ze in het Engels. Als kind moet je daarop voorbereid zijn. Wij zijn de enige school in de regio die tweetalig havo aan gaat bieden."

De plannen waren er al wat langer, maar pas nu heeft de school het organisatorisch rond. ,,Je moet je docenten op orde hebben: je moet voldoende native speakers hebben. En voldoende Nederlandstalige docenten die op niveau Engels kunnen geven."

Aannamenorm

In eerste instantie is er geen beperking in het aantal leerlingen dat tweetalig havo kan doen bij het Christelijk Lyceum Zeist. ,,We gaan niet beperken op voorhand. Als we tien aanmeldingen krijgen, is het prima. En als we er veertig krijgen, nemen we ze ook aan. Er wordt niet geloot. Ik denk niet dat we dat tot in lengte van dagen doen. Maar voor komend schooljaar word je aangenomen als je aan de aannamenorm voldoet. Als dat betekent dat we meerdere kleinere klassen hebben, zijn we bereid om die investering te doen."

Franke vertelt dat de aanpak van het tweetalig havo wel anders zal zijn dan die van het tweetalig vwo. ,,Een vwo-leerling is een ander soort leerling dan een havo-leerling. Een havo-leerling is wat praktischer. Die wil graag dingen doen. Terwijl een vwo-leerling wil leren. We hebben besloten om daar invulling aan te geven. Zo gaan we een vak als muziek in het Engels aanbieden. Maar ook een vak als science, waarbij je moet denken aan programmeren. Het wordt wat praktischer. We gaan ook gelijk met de leerlingen drie à vier dagen op stap, waarbij alleen maar Engels gesproken wordt. De angst die ze in het begin hebben, zijn ze dan volledig kwijt."

Aanstaande maandag is er een informatieavond voor ouders en kinderen van groep 8.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht