Volledig scherm
Bankje Archimedeslaan Utrecht. © Coen Willemsen

CityTree: kunstwerk dat het werk van 275 bomen doet

Een kunstwerk dat net zo luchtzuiverend werkt als 275 bomen bij elkaar: De CityTree. De ‘boom’ staat een jaar lang voor het Utrechtse Huis voor de provincie op de Archimedeslaan. In het najaar van 2018 wordt de eerste permanente CityTree in Nederland overgeplaatst naar de plek langs de N226 tussen Amersfoort en Leusden.

De ‘boom’ is ontwikkeld door een bedrijf uit Duitsland. Het kunstwerk bestaat uit een zitbankje met daarachter een verticale muur van mossen. De groene muur filtert en haalt CO2, stikstof en fijnstof uit de vervuilde lucht. De CityTree kan constant gemonitord worden dankzij ingebouwde sensoren die middels zonnepanelen van elektriciteit worden voorzien. ,,Er komt nog een display op het kunstwerk waardoor wandelaars en geïnteresseerde de prestaties van de ‘boom’ kunnen volgen’’, zo laat perswoordvoerder Ton Melgers van de provincie Utrecht weten.

Het kunstwerk is onderdeel van het plan van aannemer Mourik voor de aanpassing van de Provinciale weg N226. Het plaatsen van de boom ging niet geheel vlekkeloos. ,,Bij het vervoeren naar Utrecht waaide de opstelling van de vrachtwagen. Er is toen met spoed een nieuw exemplaar uit Duitsland gehaald’’, aldus Melgers.

De provincie Utrecht sluit niet uit dat er in de toekomst meer ‘bomen’ worden geplaatst. ,,Er is altijd de mogelijkheid om extra zaken aan te bieden bij een aanbesteding. Voor duurzame initiatieven staat de provincie altijd open.’’ 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht