Volledig scherm
Claire Vrijdag (midden): 'Ik leer ze niet alleen de Nederlandse taal, maar alles wat er bij hoort.' © Jolet Jung-Moolenaar

Claire Vrijdag (67) maakt kans op 'taalheldenprijs'

Bij welzijnsorganisatie MENS De Bilt neemt de vraag naar Nederlandse les sterk toe. Vrijwilliger Claire Vrijdag (67) is de motor achter deze taallessen. Dat levert haar een nominatie op voor de landelijke TaalHeldenprijs 2016 van de Stichting Lezen en Schrijven, die Prinses Laurentien donderdag uitreikt.

De TaalHeldenprijs is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere wijze blijvend inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen.

Ingrid van Maarschalkerweerd van MENS De Bilt heeft Vrijdag opgegeven.

,,Claire is op een bescheiden manier echt de motor achter de Nederlandse les voor anderstaligen,'' zegt ze. ,,Ze is ontzettend bevlogen en enthousiast over de taalles en brengt dit over op de deelnemers en andere vrijwilligers, waardoor het initiatief groeit en echt een begrip begint te worden in De Bilt."

Quote

Claire is ontzettend bevlogen en enthousi­ast over de taalles en brengt dit over op de deelnemers.

Ingrid van Maarschalkerweerd

Toename
Maarschalkerweerd merkt een sterke toename in de vraag naar Nederlandse les. ,,Er lopen steeds meer mensen bij ons binnen met een vraag op het gebied van taal. Laaggeletterdheid is een steeds groter probleem. Enerzijds gaat het om allochtonen. Veelal vluchtelingen die langer in Nederland zijn en de taal niet optimaal beheersen. Maar ook zijn er autochtone laaggeletterden. Een mindere beheersing van taal kan een belemmering zijn om deel te nemen aan de samenleving."

Eind vorig jaar startte MENS De Bilt, in navolging van haar taalgroep en in samenwerking met Steunpunt Vluchtelingen De Bilt en Bibliotheek Idea, Taalpunten De Bilt.

,,In De Bilt zijn ongeveer 400 laaggeletterden. Met Taalpunten De Bilt hopen we in anderhalf jaar tijd de helft van deze groep mensen te bereiken. Na een eerste gesprek kijken we welke taalroute het beste past bij iemand. Er zijn verschillende taalgroepen en taaltrainingen, en er wordt één-op-één met een taalmaatje gesproken."

Taalcafé
Deze maand ging ook het Taalcafé van start. ,,Elke donderdagochtend kunnen mensen die moeite hebben met praten, lezen en schrijven, aanschuiven aan de grote tafel bij wijkrestaurant Bij de Tijd."

Vrijdag, die begon met een groepje van vijf mensen en nu al dertig mensen bij de hand neemt, vindt haar nominatie verrassend. ,,Je doet iets dat je leuk vindt en krijgt nog een nominatie ook."

Vooral de contacten met de mensen vindt ze leuk. ,,Ik leer ze niet alleen de Nederlandse taal, maar alles wat erbij hoort. Mensen die weinig Nederlands spreken, raken in een isolement. Ik leer ze contacten op te doen met de buurvrouw, winkelier en arts. Maar ik vind het ook belangrijk om ouders met jonge kinderen te wijzen op zwemlessen of mensen uit te leggen dat je 112 belt in bepaalde situaties. Ik wil ze dingen uit het leven meegeven."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht