Volledig scherm
© Foto Ruud Voest

Club Filemon verandert in grand café: 'We hebben geen keus'

Geen dansjes en drankjes meer tot diep in nacht, maar dineren met je eigen barbecue op tafel. Club Filemon aan het Janskerkhof in Utrecht verandert na 17 jaar in grand café & tafelbarbecue de Jansbar. De concurrentie met TivoliVredenburg heeft de club van weleer volgens eigenaar Remco de Beus de das omgedaan. 

Afgelopen week maakte hij via Facebook bekend dat Filemon na het weekeinde zou gaan sluiten. Wie voor het laatst wilde genieten van de nachtclub, kon dat zaterdag doen. 

De Beus  had die verandering liever niet gezien. Filemon kon niet langer als nachtclub blijven bestaan vanwege de concurrentie van TivoliVredenburg, meent hij. ,,Tivoli zou gewoon een modern muziekgebouw worden, maar dat is het nooit geweest’’, doelt De Beus op de vele nachtelijke feesten in het gebouw. De concurrentie zorgde ervoor dat Filemon vroeg of laat ten onder zou gaan, aldus de horecaman.

,,Sinds de opening van Tivoli kelderden mijn inkomsten enorm. Nu lijd ik nog geen verlies, maar het scheelt niet veel. Over twee jaar had ik de tent moeten sluiten. We moesten wel iets doen.’’ 

Even schrikken

Toch was het voor velen wel even schrikken dat Filemon de deuren sloot. ,,Mijn telefoon ontplofte nadat we op Facebook plaatste dat we zouden dichtgaan. Heel veel oude bekenden kwamen de laatste dagen nog even langs. Oud-werknemers, maar ook vaders en moeders die hun kind meenamen om nog even te laten zien waar ze vroeger gingen stappen’’, zegt De Beus.

Quote

Van nature ben ik niet echt een horecaman

Remco de Beus, Eigenaar Filemon

Met een eigen barbecue op tafel kun je met het concept ‘all you can eat’ vlees, vis of vegetarische gerechten krijgen. Om daarna te blijven hangen voor een biertje en muziek. ,,Dat vind ik toch het leukste. Van nature ben ik niet echt een horecaman'', zegt eigenaar Remco de Beus.

Groepsuitjes

Bang voor concurrentie is hij niet. Utrecht krijgt de laatste tijd steeds meer horeca, maar De Beus maakt zich geen zorgen. ,,Wij richten ons ook op groepsuitjes: verjaardagen, vrijgezellenfeesten of reünies. Dat is anders dan wat er al is.''

Naastgelegen feestcafé ’t Pakhuis is ook van De Beus, maar deze blijft wel bestaan in de huidige vorm. ,,Dat is toch meer een studentenkroeg. Die blijven wel overeind.''

De opening van het grand café is op vrijdag 25 mei. Voor 24,50 euro kun je er onbeperkt eten. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht