Volledig scherm
gemeentehuis maarssen stichtse vecht © Google Streetview

Coalitie Stichtse Vecht struikelt over duurzaamheid: overige partijen zetten GroenLinks eruit

GroenLinks is uit de coalitie in Stichtse Vecht gezet. De standpunten over het onderwerp duurzaamheid bleken onoverbrugbaar. Hoe het gemeentebestuur nu verder gaat, is onduidelijk.

De afgelopen maanden knelde het achter de schermen steeds meer. GroenLinks – met duurzaamheid in het hoogste vaandel – aan de ene kant en VVD, CDA en PvdA aan de andere kant. De inhoudelijke verschillen leidden in toenemende mate tot hoogspanning, omdat Stichtse Vecht fors moet bezuinigen. Donderdagochtend kwam het hoge woord eruit: VVD, CDA en PvdA willen niet verder met GroenLinks. 

Quote

Nu er bezuinigd moet worden, moeten er prioritei­ten worden gesteld. Dan merk je de principiële verschil­len bij de standpun­ten over wat het beste is voor onze inwoners.

,,In de eerste periode was meer geld’’, legt VVD-fractievoorzitter Pauline Bredt uit. ,,Maar nu er bezuinigd moet worden, moeten er prioriteiten worden gesteld. Dan merk je de principiële verschillen bij de standpunten over wat het beste is voor onze inwoners. Moeten we de inwoners nu maximaal gaan uitknijpen voor duurzaamheid?’’, vraagt ze zich retorisch af.

Bredt zegt dat na het plotselinge aftreden van GroenLinks-wethouder Linda van Dort een ‘natuurlijk evaluatiemoment’ ontstond dat tot deze conclusie heeft geleid. ,,We doen onszelf er ook geen plezier mee. Maar onder aan de streep was dit de enige mogelijkheid.’’

Teleurstelling

GroenLinks is hevig teleurgesteld in de drie partijen. Fractievoorzitter Albert Gemke: ,,Er zijn eerder goede afspraken gemaakt in het collegewerkprogramma over duurzaamheid. Maar we merkten dat als het aan kwam op uitvoering, er geen ambitie werd getoond. Dat heb ik tijdens een gesprek benoemd en dat werd niet gewaardeerd.’’

Quote

Als je iets niet wilt, moet je dat benoemen. Maar ze laten je bungelen. Ze vinden het niet prettig als je het raam openzet

Albert Gemke

GroenLinks zat vier jaar in het gemeentebestuur. Gemke concludeert dat in de politiek in Stichtse Vecht een ‘conservatieve’ wind waait. ,,Als je iets niet wilt, moet je dat benoemen. Maar ze laten je bungelen. Ze vinden het niet prettig als je het raam openzet.’’

De drie overgebleven coalitiepartijen melden de behoefte te hebben de komende dagen ‘te reflecteren op de ontstane situatie.’ VVD, CDA en PvdA hebben 12 van de 33 zetels in de gemeenteraad. Voor een meerderheid zijn minimaal twee andere partijen nodig.

De grootste fractie is Lokaal Liberaal met 8 zetels, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat die partij terugkeert in de coalitie. Oprichter Frank van Liempdt vertrok een jaar geleden als wethouder na een rapport over de schijn van belangenverstrengeling rondom zijn bemoeienis bij de verhuur van een woning. Lokaal Liberaal stapte daarna uit de coalitie. PvdA nam de vrijgekomen plek in.

Fractievoorzitter Bredt van VVD wil met alle fracties praten. Ze zegt dat doorgaan in de huidige samenstelling een optie is, waardoor bij alle voorstellen een meerderheid in de gemeenteraad gezocht moet worden.

Woelig

De politiek in Stichtse Vecht staat bekend als uiterst woelig en onderstreept dat opnieuw. De afgelopen jaren stapten meerdere wethouders op. Het vertrek van Linda van Dort (GroenLinks) is nog steeds in nevelen gehuld; ze wil niet zeggen waarom ze haar baan opzegde. Gemke zegt nu wel dat haar aftreden ‘niet helemaal losstaat’ van de inhoudelijke botsing tussen de politieke partijen.  

De coalitiebreuk komt op een ongelukkig moment. Volgende week kiest de gemeenteraad een nieuwe burgemeester. Huidig burgemeester Yvonne van Mastrigt is tijdelijk aangesteld vanwege de ziekte en het overlijden van Marc Witteman. De nieuwe burgemeester wordt naar verwachting in februari of maart geïnstalleerd. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht