Volledig scherm
Moeder Alie Mesu met een portret van haar vermoorde zoon Richard Houtveen, met urn op schoot. © Marnix Schmidt

‘Cold Case’ neergestoken Nieuwegeiner Richard Houtveen heropend

Het onderzoek naar de moord op Richard Houtveen uit Nieuwegein wordt heropend. De politie ziet in een ‘ontwikkeling’ in de zaak die speelde rond de WK-finale van 2010 voldoende aanleiding om alles opnieuw tegen het licht te houden. Een landelijke getuigenoproep moet nieuwe informatie opleveren rond de moord.

De 25-jarige Houtveen werd op 11 juli 2010 in zijn hart gestoken, bij een uit de hand gelopen ruzie in Nieuwegein. Dat gebeurde na het bekijken van de finale van het wereldkampioenschap voetbal, dat op een groot scherm op de Markt werd uitgezonden. Na het laatste fluitsignaal van de door Oranje verloren finale, kreeg Houtveen ruzie met een groep jongeren, waarbij hij dodelijk werd verwond.

Cold Case

De zaak werd na jarenlang actief onderzoek in 2012 doorgeschoven naar het zogenaamde Cold Case Team van de politie, dat oudere moord- en verdwijningszaken bestudeert. Bij dat politieteam zijn door recente ontwikkelingen ‘nieuwe vragen’ gerezen, weet politiewoordvoerder Martin de Wit.

Daarom vraagt de politie deze maand opnieuw aandacht voor de veelbesproken moord. Op de landelijke televisie komen dinsdag 26 februari bij Opsporing Verzocht alle nieuwe vragen die zijn gerezen aan bod. Ondertussen ligt ook nog altijd 20.000 euro klaar voor de gouden tip, die leidt tot oplossing van de moordzaak.

Steekpartij

Pas een jaar na de moord werd duidelijk dat de dodelijke steekpartij niet op de Markt plaatsvond, waar het scherm hing met daarop de WK-finale. Na de wedstrijd bleek Houtveen via de Schakelstede het plein verlaten te hebben. Daar kreeg hij ruzie met de groep jongeren, om vervolgens door te lopen en in de buurt van de parkeergarage opnieuw ruzie krijgen. 

Nabij de garage was uiteindelijk de fatale steekpartij. Vlak na die steekpartij werden twee verdachten opgepakt, waarvan een destijds nog minderjarig. Wegens onvoldoende bewijs werden zij al snel weer vrijgelaten. Maar vooral de oudste verdachte uit Nieuwegein bleef in beeld als hoofdverdachte.

Over welke ontwikkelingen er exact in de zaak zijn wil de politie nu nog niets kwijt. Waarschijnlijk wordt dit pas tijdens de tv-uitzending duidelijk. De politie hoop de moordzaak van ruim acht jaar geleden alsnog op te kunnen lossen aan de hand van de nieuwe ontwikkeling.

Volledig scherm
De moord op Richard Houtveen vond plaats vlakbij de parkeergarage in Nieuwegein, niet ver van de Markt. © ADN Beeldredactie

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht