Volledig scherm
© Google Maps

Collectie van Aboriginalmuseum blijft behouden

De collectie van het Aboriginal Art Museum Utrecht (AAMU), dat half juni sluit, verhuist naar het Nationaal Museum van Wereldculturen.

De collectie omvat ruim 800 eigentijdse werken uit Australië. Het gaat om schilderijen op doek uit woestijngebieden, boombastschilderijen, sculpturen en foto- en videokunst van kunstenaars met een Aboriginal achtergrond.

Het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) is een combinatie van drie musea: Het Tropenmuseum in Amsterdam, Het Afrika Museum in Berg en Dal en Museum Volkenkunde in Leiden. Deze musea zijn, met ongewijzigde locatie, in 2014 gefuseerd.

Het AAMU, gevestigd aan de Oudegracht 176, opende de deuren in maart 2001. Een particuliere collectie die aan het museum geschonken is, vormt de basis van de museumcollectie. In de afgelopen 16 jaar organiseerde het AAMU meer dan 30 exposities. Vorig jaar openden koning Willem-Alexander en koningin Máxima de tentoonstelling Mapping Australia. Tot en met 15 juni kunnen bezoekers nog de slotexpositie Tracking Memories zien.

Volledig scherm
Salt Lake at Punmu van de kunstenaar Rover Thomas. © Collectie AAMU

Bestuursvoorzitter prof. dr. Dop Bär is verheugd dat de collectie na de sluiting van het museum behouden blijft. ,,Sluiting van het AAMU is een enorme culturele aderlating voor Utrecht, Nederland en zelfs voor Europa. We waren het enige museum met een dergelijke uitgebalanceerde Aboriginal kunstcollectie buiten Australië. Het is goed dat de collectie, in haar geheel, in Nederland blijft en ik hoop dat de kunstwerken vaak getoond worden.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht