Volledig scherm
Het trapje naar het wijkje Duivenhorst waar hek moet komen. © William Hoogteyling

College Zeist neemt meer tijd voor hek dat psychiatrische patiënten Den Dolder moet tegenhouden

De bouw van een twee meter hoog hek om te voorkomen dat (psychiatrische) patiënten door de wijk Duivenhorst in Den Dolder lopen, laat op zich wachten. Het college van burgemeester en wethouders heeft een besluit hierover uitgesteld.

Het college heeft meer tijd nodig voor een zorgvuldige afweging, zegt een woordvoerder van de gemeente Zeist. ,,De termijn waarin op het voorstel kan worden gereageerd, is onlangs met zes weken verlengd.’’

De gemeente Zeist maakte afgelopen zomer bekend de kortste route voor de patiënten van de klinieken Fivoor, Altrecht en Reinaerde op het Willem Arntszterrein naar het centrum en richting station Den Dolder af te willen sluiten. Dit kan door een hek te plaatsen bij de trap die naar Duivenhorst leidt. De maatregel volgt op aanhoudende overlast en incidenten in de wijk.  

Van meerdere kanten kwam kritiek op afscheiding. De Belangenvereniging Den Dolder twijfelt aan de effectiviteit van de maatregel. ,,Wij horen berichten van bewoners die van plan zijn om de code bij het hek bekend te maken middels een daaraan bevestigd pamflet.’’ 

Stigmatiserend

Twee bewoners van de Willem Arntsz Hoeve noemden de maatregel discriminerend. ,,De ene groep mag wel door een straatje lopen, anderen niet.’’ De cliëntenraden van de instellingen Fivoor en Altrecht vinden de afscheiding ‘stigmatiserend’ en ‘gebaseerd op incidentele overlast’. ,,Door een mogelijke overtreding/overlast van een enkeling worden nu hele groepen mensen buitengesloten en gezien als overlastgevend.’’

Burgemeester Janssen zei onlangs dat het hek noodzakelijk is omdat in Duivenhorst ‘mensen met de schrik in het hart leven’. De afscheiding naar de wijk blijft volgens Janssen staan zolang het nodig is voor de leefbaarheid en veiligheid. Als het college een besluit heeft genomen over de afscheiding kan officieel bezwaar worden gemaakt. 

Buurtcoaches

Eerder deze week liet minister Dekker zich in Den Dolder achter gesloten deuren bijpraten over de stand van zaken rond de forensisch psychiatrische kliniek van Fivoor. Deze kliniek ligt onder een vergrootglas na de moord op Anne Faber door een cliënt en twee vernietigende rapporten die daar op volgden. Tijdens de bijeenkomst maakte Fivoor bekend dat in oktober een extra vierde buurtcoach wordt ingezet. Deze coaches houden toezicht op cliënten buiten de kliniek en zijn een aanspreekpunt voor de buurt. ,,Op de belangrijkste momenten op de dag is er dan op het terrein een buurtcoach en in het dorp een buurtcoach’’, zegt een woordvoerder van Fivoor.

’s Nachts brengt de kliniek de beveiliging terug van twee naar één beveiliger. ,,Gezien het minimale aantal meldingen in de nacht wordt de beveiliging op het terrein in de nacht vervangen door een beveiliger overdag op het terrein. ’s-Nachts worden de beveiligingscamera’s gemonitord zodat bij incidenten direct politie of andere instanties gewaarschuwd kunnen worden’’, aldus de woordvoerder.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht