Volledig scherm
Het lichaam van het slachtoffers werd in juni gevonden aan de Costerlaan in Zeist. © Koen Laureij

Colombiaan afgeknald na vals spel in drugsdeal

De man die in juni in een hotelkamer in Zeist is doodgeschoten, blijkt lid van de Colombiaanse drugsmaffia te zijn. Hij werd in koele bloeden afgeknald toen er vals spel werd gespeeld bij een drugsdeal.

Drugsdeals als deze zijn in Colombia of Amerika misschien aan de orde van de dag, maar dit speelde zich gewoon af in de rustige Costerlaan in Zeist. Hoofdverdachte is de Arabier Ait H. met Franse nationaliteit, die in de hotelkamer wild om zich heen begon te schieten toen duidelijk werd dat de drugs die hij wilde kopen, nep bleken.

Hij heeft inmiddels bekend, zegt zijn advocaat advocaat Bart van Elst uit Utrecht. Het verhaal met slechte afloop begint in de gevangenis van het Franse Lille, waar Ait H. in contact komt met een van de Colombiaanse slachtoffers. Als ze uit de cel zijn, besluiten ze een drugsdeal aan te gaan. Ait H. zal in ruil voor 600.000 euro 21 kilo cocaïne krijgen.

Hij spreekt met twee Arabische vrienden in Zeist met de Colombiaanse drugsdealers af. Ze moeten met hun eigen auto de Colombianen volgen naar het Steynhotel, maar Ait H. mag maar één handlanger meenemen, die de tassen met het geld draagt.

Drugs
Eenmaal in de hotelkamer, met twee Colombianen, mag hij slechts een snelle blik in het pak drugs werpen. Hij vertrouwt het niet en zegt dat ook tegen zijn maat in het Arabisch, maar de Colombianen hebben dat door. Een van de Zuid-Amerikanen klopt op de badkamerdeur en als die openzwaait, staat daar een man met een bivakmuts op en een kalasjnikov-machinegeweer in de hand.

Ait H. reageert razendsnel, pakt op aanwijzing van zijn maat een pistool uit de tas met geld en begint wild om  zich heen te schieten. De man met de bivakmuts wordt gedood, de andere twee Colombianen raken gewond. De Arabieren vluchten naar buiten en omdat ze niet weten waar ze zijn en waar ze heen moeten, houden ze de eerste beste auto op straat aan en bevelen de bestuurster onder dreiging van het pistool uit te stappen.

Ze vraagt wel of ze nog even haar cello uit de achterbak mag pakken. Daar helpen de Arabieren haar zelfs nog even mee. Ze gaan er vandoor, maar de politie in Amersfoort houdt ze daar op de Stichtse Rotonde aan. De handlanger van Ait H. weet te vluchten, Ait H. wordt met het geld én de nep-drugs aangehouden. Ook de twee Colombianen die zich in Nederlandse ziekenhuizen lieten behandelen, werden gepakt, maar al snel weer  voorlopig vrijgelaten.

Quote

Die laten zich voorlopig niet meer in Europa zien, vermoed ik

Advocaat Van Elst

Vervolgen
Als justititie ze toch nog wil vervolgen, zijn ze volgens advocaat Van Elst moeilijk te vinden. ,,Die laten zich voorlopig niet meer in Europa zien, vermoed ik.'' Ook twee mogelijke andere handlangers van Ait H. werden na de moord aangehouden, maar hun rol was niet helemaal duidelijk. De Franse politie wil de twee vervolgen voor een concretere zaak, dus leverde Nederland ze aan dat land uit.

Ait H. zal zich tijdens de rechtszaak tegen hem beroepen op noodweer. Hij heeft tegen Van Elst gezegd dat hij niet wist van het wapen en dat hij daar door zijn maat op gewezen werd toen de strijd ontbrandde. Waarom de deal uitgerekend in Zeist plaatsvond, is nog een raadsel. Van Elst: ,,Het is dicht bij de haven van Rotterdam waar nog steeds veel drugs binnenkomen.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht