Volledig scherm
Hans Oosters, commissaris van de Koning van de provincie Utrecht. © ANP

‘Commissaris van de Koning moet betaalde bijbanen opzeggen’

PVV-fractievoorzitter René Dercksen roept de kersverse commissaris van de Koning Hans Oosters op te stoppen met twee betaalde nevenfuncties. Hij vindt dat een commissaris met zijn wedde de inkomsten niet nodig heeft en, nog belangrijker, al zijn tijd nodig heeft om de provincie bestuurlijk uit het slop te trekken. 

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren steunden Dercksen in het voorstel, dat gisteren werd behandeld  in de Provinciale Staten. De motie van de PVV werd verworpen. Oosters is lid van de raad van commissarissen van het afval- en energiebedrijf HVC in Alkmaar en voorzitter van de raad van toezicht bij zorginstelling Pieter van Foreest in Delft.

HVC is een bedrijf voor afvalinzameling, recycling en duurzame energie-opwekking. Het is een nutsbedrijf dat eigendom is van 46 gemeenten en zes waterschappen. Pieter van Foreest is een organisatie voor verpleeghuiszorg en thuiszorg in Delft en het Westland.

Onbekend

Hoeveel tijd de commissaris aan beide functies kwijt is en hoeveel vergoeding hij daarvoor krijgt, kon de provincie nog niet zeggen. De nevenfuncties staan niet gepubliceerd op de provinciale website. Oosters is sinds begin deze maand commissaris voor de provincie Utrecht.

De afgelopen maanden waren bij de provincie Utrecht bestuurlijk rumoerig. Zowel bij een rel omtrent  de verkoop van bouwkavels in Huis ter Heide als bij de miljoenenoverschrijdingen bij de Uithoflijn stonden coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar. Dat is overigens ook vandaag weer het geval, opnieuw over de openbaarmaking van stukken omtrent de Uithoflijn. De provincie ontvangt al maanden geen geld meer van het Rijk, omdat ze de jaarrekening als gevolg van de Uithoflijnkwestie niet heeft vastgesteld en ingeleverd bij het ministerie.

  1. Guus, Irina, Fleurtje en Nick leggen vandaag hun werk in het ziekenhuis neer: ‘Als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan’
    PREMIUM

    Guus, Irina, Fleurtje en Nick leggen vandaag hun werk in het ziekenhuis neer: ‘Als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan’

    Voor het eerst in 26 jaar leggen verpleegkundigen van verschillende afdelingen in het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein, Leidsche Rijn en Woerden komende donderdag het werk neer. Ze strijden voor een beter cao, een hoger salaris, vermindering van de werkdruk en een betere balans tussen werk en privé. „We krijgen niet betaald naar de verantwoordelijkheden die we hebben: als wij fouten maken, kan er iemand doodgaan.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht