Volledig scherm
Hans Oosters, commissaris van de Koning van de provincie Utrecht. © ANP

‘Commissaris van de Koning moet betaalde bijbanen opzeggen’

PVV-fractievoorzitter René Dercksen roept de kersverse commissaris van de Koning Hans Oosters op te stoppen met twee betaalde nevenfuncties. Hij vindt dat een commissaris met zijn wedde de inkomsten niet nodig heeft en, nog belangrijker, al zijn tijd nodig heeft om de provincie bestuurlijk uit het slop te trekken. 

Alleen de SP en de Partij voor de Dieren steunden Dercksen in het voorstel, dat gisteren werd behandeld  in de Provinciale Staten. De motie van de PVV werd verworpen. Oosters is lid van de raad van commissarissen van het afval- en energiebedrijf HVC in Alkmaar en voorzitter van de raad van toezicht bij zorginstelling Pieter van Foreest in Delft.

HVC is een bedrijf voor afvalinzameling, recycling en duurzame energie-opwekking. Het is een nutsbedrijf dat eigendom is van 46 gemeenten en zes waterschappen. Pieter van Foreest is een organisatie voor verpleeghuiszorg en thuiszorg in Delft en het Westland.

Onbekend

Hoeveel tijd de commissaris aan beide functies kwijt is en hoeveel vergoeding hij daarvoor krijgt, kon de provincie nog niet zeggen. De nevenfuncties staan niet gepubliceerd op de provinciale website. Oosters is sinds begin deze maand commissaris voor de provincie Utrecht.

De afgelopen maanden waren bij de provincie Utrecht bestuurlijk rumoerig. Zowel bij een rel omtrent  de verkoop van bouwkavels in Huis ter Heide als bij de miljoenenoverschrijdingen bij de Uithoflijn stonden coalitie en oppositie lijnrecht tegenover elkaar. Dat is overigens ook vandaag weer het geval, opnieuw over de openbaarmaking van stukken omtrent de Uithoflijn. De provincie ontvangt al maanden geen geld meer van het Rijk, omdat ze de jaarrekening als gevolg van de Uithoflijnkwestie niet heeft vastgesteld en ingeleverd bij het ministerie.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht