Componist des Vaderlands: ‘Hopelijk is Notre Dame sneller hersteld dan destijds de Dom’

videoIn de Utrechtse Dom, een kerk die ooit zelf verwoest is geraakt door een ramp, ging vanmiddag een muziekstuk in première over de brand in de Notre Dame van Parijs.

Ze was ‘volledig van slag’, afgelopen maandagavond. Net als de hele wereld zag ook de Nederlandse Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki de brand in de kathedraal van Notre Dame in Parijs. ,,Ik had het gevoel dat dit onmogelijk was. Gevolgd door het gevoel dat dit een zoveelste teken is dat de samenleving in beweging is. Zowel politiek als economisch verandert er heel veel. En nu de brand. Ik heb het gevoel dat de grond onder m’n voeten wegvalt.”

Die somberheid inspireerde Tsoupaki deze week tot het schrijven van Pour Notre Dame, een muziekstuk over de brand in de Franse kerk. ,,Ik schrijf sowieso nooit vrolijke muziek. Ook dit stuk is gebaseerd op een diepe emotie. Het is een soort trance dat reflecteert op de gebeurtenissen van deze week.” 

Volledig scherm
Organist Jan Hage brengt een eerbetoon aan de door brand verwoeste Notre Dame in Parijs. Op het grote orgel van de Domkerk speelt hij de première van Pour Notre-Dame, van Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki. © Angeliek de Jonge

Schade

Ondanks het sombere gevoel was Tsoupaki blij dat de uiteindelijke schade aan de Notre Dame relatief lijkt mee te vallen. De Franse president Macron denkt dat de kerk binnen vijf jaar is herbouwd. ,,Dat is fijn, want ik ben er zelf nog nooit binnen geweest. Ik zou er dolgraag eens een kijkje nemen. En op het moment dat het orgel onder het stof vandaan komt, hoop ik dat deze compositie daar ooit gespeeld wordt.”

Volledig scherm
Calliope Tsoupaki. © Michiel van Nieuwkerk.

Als het de Fransen lukt de kerk binnen vijf jaar te herbouwen, zou dat een stuk sneller zijn dan de opbouw van de Dom na de verwoestende tornado in 1674. Het puin lag tientallen jaren tussen kerk en toren. ,,Ik vind het een mooi symboliek dat juist in de Dom mijn stuk in première gaat. Deze kerk laat zien dat uiteindelijk alles goed kan komen. Ik houd enorm van de Dom en van de klank van het orgel. Ik zou er niet aan moeten denken dat dat ooit verdwijnt.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht