Volledig scherm
Machid el Boustati. © AD

Conflict om partijnaam: Wie is de échte Culemborg Centraal?

Wil de echte Culemborg Centraal opstaan? Die vraag hangt boven de komende gemeenteraadsverkiezingen nu twee partijen zich in Culemborg onder dezelfde naam hebben ingeschreven. 

Raadslid Machid el Boustati en zijn vroegere kompaan Soliman Irman claimen allebei de naam Culemborg Centraal. De eerste, in 2014 gekozen met 888 stemmen, gaat voor een tweede termijn, onder dezelfde naam waarmee hij één van de 21 raadszetels in de Lekstad bezet. Maar hij moest stomverbaasd vaststellen dat Irman zich vijf minuten voor het verstrijken van de inschrijftermijn bij de gemeente meldde met nóg een Culemborg Centraal.

‘Bij een dergelijke situatie stelt de Kieswet dat de aanduidingen van beide ingediende lijsten geschrapt dienen te worden’, licht de gemeente toe. En zo heten de kemphanen nu respectievelijk 8 blanco lijst en 9 blanco lijst. ,,Gelukkig hebben wij na loting nummer 8 gehouden’’, zegt lijsttrekker El Boustati. ,,Dat scheelt ons geld, want we hadden al affiches en flyers laten maken.’’ Noch de gemeente, noch de Kiesraad kan zich uit recent een dergelijke situatie herinneren.

Voor El Boustati is het helder: ,,Het moet rancune zijn van Irman, anders weet ik het ook niet. In de afgelopen vier jaar heeft hij zich niet laten zien.’’ De twee zijn al ruim een jaar na de verkiezingen om die reden uit elkaar gegroeid. Het conflict liep zo hoog op dat Irman raadslid én partijsecretaris El Boustati uit de partij gooide.

Royeren

Quote

Irman en Alaychi hebben bewust hier misbruik van gemaakt zonder een achterban hierbij te betrekken

El Boustati

Op zijn beurt liet El Boustati - met steun van zijn achterban - voorzitter Irman en penningmeester Abdel Ayachi royeren. Hoewel hij aan het langste eind lijkt te trekken, lukt het niet helemaal afscheid te nemen. Irman bleef op papier plaatsvervangend gemachtigde en had dus het recht om zich ook voor de verkiezingen aan te melden.

El Boustati: ,,Irman en Alaychi hebben bewust hier misbruik van gemaakt zonder een achterban hierbij te betrekken. Ze hebben zelfs twee mensen op hun lijst gezet door hen voor te houden dat ik ben gestopt. Van één weet ik dat hij het wil terugdraaien, maar door het late moment van aanmelden kan dat niet meer. Allemaal strategie. Toch zijn wij zeer teleurgesteld in de kiescommissie dat ze toegegeven hebben aan deze twee muiters. Er had ook kunnen worden afgeweken van de regelgeving.’’

Lijsttrekker Irman van blanco lijst 9 wil niet ingaan de kwestie. Het eerste telefoontje kapt hij af. Het tweede beantwoordt hij met een sms’je: ‘We hebben op dit moment geen behoefte aan ‘reageren’ op welk artikel dan ook. Voor ons zijn de verkiezingen in de stembus en niet in de media’. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht