Volledig scherm
De anit-Islambeweging Pegida is vooral in Duitsland erg actief. © ap

Confrontatie ligt op de loer bij demonstratie Pegida

De organisatie Block Pegida stelt morgen alles in het werk om de demonstratie van anti-Islambeweging Pegida op het Vredenburg te verstoren. Winkeliers maken zich op voor een harde confrontatie en sluiten hun zaken als het uit de hand loopt.

Pegida wilde eerst vanaf de Neude een mars door de stad houden, maar dat werd door burgemeester Jan van Zanen verboden met het oog op de veiligheid van het winkelende publiek.

Mars
De anti-islambeweging mag wel vanaf 14.00 uur een bijeenkomst op het Vredenburg houden, maar geen mars door de stad maken. De Internationale Socialisten houden een tegendemonstratie op het Janskerkhof en mogen zich niet op het Vredenburg vertonen. Zij hebben hun bijeenkomst op het Janskerkhof officieel bij de gemeente aangemeld en stellen zich aan de afspraak te houden om daar te blijven.

Vredenburg
Demonstranten van Block Pegida laten zich echter niet afschrikken door de verboden van de burgemeester. ,,Wij hebben geen toestemming gevraagd voor een demonstratie, dus kan ons ook niks verboden worden,'' stelt een woordvoerder. Block Pegida heeft opgeroepen om in kleine groepjes en individueel naar het Vredenburg te komen en daar 'dingen te doen die het Pegida onmogelijk maken hun extreem-rechtse geluid te laten horen'.

Wat de anti-Pegida-demonstranten precies gaan doen, wil de woordvoerder niet zeggen.  Bovendien vindt ze dat de strijd al voor de helft gewonnen is. ,,Ze mogen niet door de stad trekken om hun boodschap te verkondigen. Dat is al winst.''

Regels
De gemeente Utrecht heeft geen noodverordening ingezet om confrontaties op voorhand te voorkomen. De politie heeft extra mensen achter de hand om op te treden 'waar dat nodig is', maar wil niet zeggen hoeveel mensen er ingezet worden. ,,We gaan er ook van uit dat mensen zich aan de regels houden,'' zegt gemeente-woordvoerder Karen Salden.

In geval van ernstige verstoringen van de openbaren orde kan de burgemeester morgen alsnog een noodbevel uitvaardigen. De signalen op internet over tegendemonstraties worden volgens Salden nauwlettend gevolgd. Demonstreren is een grondrecht, meldt de gemeente op haar website, maar het verstoren daarvan is niet toegestaan. Als Block Pegida de sprekers op het Vredenburg de mond probeert te snoeren, grijpt de politie in.

Rellen
De middenstand zit er niet op te wachten dat het op koopzondag uit de hand loopt. Jos de Winter gooit zijn café Nieuwe Dikke Dries aan het Oudkerkhof daarom zondag dicht. ,,Ik wil niet dat mijn klanten zondags gezellig aan de borrel zitten en worden geconfronteerd met ellende. Wij zitten midden tussen die twee pleinen in waar gedemonstreerd wordt. De kans bestaat dan ze dan precies via het Oudkerkhof gaan lopen. Jammer van de omzet, maar ik heb geen zin in rellen voor mijn deur.''

Ook de winkels op het Vredenburg bereiden zich voor op een onrustige koopzondag. Broodjeszaak Bakerstreet weet nog niet zeker of ze morgen opengaat. ,,Als er rellen komen, dan blijven we misschien dicht,'' zegt bedrijfsleider Céline van Maanen.

Rolluiken
Bij modeketen Cool Cat waren ze gisteren helemaal niet op de hoogte van demonstraties voor de deur. ,,Goed dat we het nu weten,'' zegt verkoper Sejdi. ,,We gaan wel open, maar als het onrustig wordt, kunnen heel snel reageren. De rolluiken zijn binnen een minuut naar beneden gerold, maar laten we hopen dat het niet nodig is.''

Ook bij The Sting gaan de deuren morgenmiddag gewoon open, maar de medewerkers van deze modeketen zijn wel alert. ,,Als het  moet sluiten we snel de deuren,'' zegt een medewerker.

Bij friteszaak Manneke Pis zijn ze niet zo bang voor de demonstranten. ,,Laat ze maar komen hoor. Wij blijven gewoon open,'' zegt een verkoper. ,,Ik weet niet of ze tijd hebben om patat te eten, maar wij  draaien gewoon door.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht